HBO Technische Bedrijfskunde

HBO Technische Bedrijfskunde

Techniek in combinatie met management, zo kun je Technische Bedrijfskunde het best omschrijven. Tijdens de opleiding zul je merken dat je managementvakken krijgt en technisch gerelateerde lessen. Om die reden hadden wij net zo goed de opleiding in de richting Recht en Bestuur kunnen zetten. Je leert mensen aansturen in een technische omgeving en hierbij is het motiveren van mensen een belangrijk aspect om het samenwerken soepel te laten verlopen. Met jouw inzichten kun je productieprocessen en daarmee bedrijven efficiënter, goedkoper en duurzamer maken.


Welke vakken krijg je tijdens je bachelor Technische Bedrijfskunde?

Je krijgt aan het begin vakken als economie, wiskunde, sociologie, communicatie, organisatiekunde, marketing, business creativity en productieleer. Wat verder in de opleiding komen er ook vakken bij als logistiek, statistiek, verandermanagement, methoden van onderzoek en organisatieverandering. Naast de theorie is de praktijk erg belangrijk binnen de opleiding. De hogescholen hebben daarom goede contacten met het bedrijfsleven. Ook ga je een stage lopen en moet je een afstudeeropdracht doen.

Specialisaties Technische Bedrijfskunde?

Binnen bijna alle bachelors Technische Bedrijfskunde kun je je door middel van minors specialiseren. Minoren die vaak worden gekozen door studenten zijn world class performance/lean management, duurzaamheid en automotive. Tot een tijdje terug kon je een opleiding Bedrijfsmanagement MKB bij Fontys Hogescholen vinden. Deze opleiding bestaat niet meer. Wel kun je bij Fontys, wanneer je daar Technische Bedrijfskunde studeert, kiezen voor een afstudeerrichting Bedrijfsmanagement MKB.

Ben jij geschikt voor Technische Bedrijfskunde?

Heb je analytisch inzicht en kun je goed adviseren, communiceren, samenwerken en 'out of the box' denken? Dan is het hbo Technische Bedrijfskunde echt iets voor jou.

Wat kun je worden met de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde?

Vanwege de inhoudelijke breedte van Technische Bedrijfskunde kun je na je afstuderen op diverse plekken aan het werk. Vaak vorm je de schakel tussen directie en productieafdelingen. En je bent sparringpartner van technisch en financieel specialisten, personeels- en organisatiemanagers en het hoger management. Je komt in leidinggevende of middenkader functies terecht zoals bedrijfsleider, beleidsadviseur, consultant, bedrijfsadviseur, procesmanager of kwaliteitsmanager. De branches waarin je kunt werken zijn divers. Wat dacht je van overheidsinstanties, consultancy bedrijven, de bouw of het bedrijfsleven?

Deeltijdopleiding volgen?

Je kunt ook kiezen voor de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde. Zo kun je werk of privé combineren met het volgen van een opleiding.

Doorleren

Heb je de ambitie om na de TB-opleiding verder te leren, dan kan dat natuurlijk. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij een Master of Business Administration of een master economie. Heb je alleen een propedeuse behaald van Technische Bedrijfskunde, dan kun je overstappen naar de universitaire opleiding Bedrijfskunde.

Soms kun je de opleiding Technische Bedrijfskunde terugvinden in de studierichting Recht en Bestuur. Omdat de opleiding een behoorlijk portie techniek bevat, staat de opleiding bij ons in de richting Techniek.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

← Terug naar Techniek

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34421
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Industrial Engineering & Management
In deeltijd of duaal ja

Met een n&g, n&t of e&m profiel (havo en vwo) kun je voor Technische Bedrijfskunde kiezen. Met een c&m profiel (havo en vwo) ben je alleen welkom met wiskunde a of b in je pakket. Met een mbo diploma op niveau 4 ben je ook toelaatbaar. Je kunt aan het toelatingsonderzoek 21+ deelnemen als je niet beschikt over de juiste vooropleiding en als je 21 jaar of ouder bent. Slaag je voor deze test, dan mag je alsnog beginnen met de hbo opleiding. Engels en Nederlands vormen een vast onderdeel van het 21+ examen, maar daarnaast krijg je ook één of meerdere examenvakken die gericht zijn op de beoogde hbo opleiding. Je kunt denken aan management & organisatie en maatschappijwetenschappen.

Cultuur & Maatschappijmet extra vak
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Bij enkele hbo opleidingen krijg je te maken met een numerus fixus. Zo'n opleiding laat een beperkte groep studenten toe. Aan de hand van een selectie wordt bepaald wie met de studie mag beginnen. De opleiding Technische Bedrijfskunde heeft geen numerus fixus. Hier kun je alles vinden over numerus fixus opleidingen.

Misschien heb je recht op studiefinanciering als je besluit om hbo Technische Bedrijfskunde te gaan doen. Je dient dan wel te voldoen aan een paar voorwaarden om in aanmerking te komen voor studiefinanciering.