HBO Bouwkunde

HBO Bouwkunde

Als je buiten om je heen kijkt dan zie je huizen, luxe villa's, kantoren, winkels, scholen…. Allemaal gebouwen die door bouwkundigen gemaakt zijn. Bouwkundigen ontwerpen, berekenen constructies, calculeren, coördineren de bouw en controleren de kwaliteit.


Welke vakken krijg je tijdens je studie Bouwkunde?

Als eerstejaars ga je kennis maken met verschillende kanten van de bouw: ontwerpen, uitvoeren, managen en techniek. Je krijgt vakken als bouwmanagement, bouwtechniek, constructief ontwerpen, architectuur, materiaalkunde en tekenen met de hand. Ja gaat veel in projectteams werken en bij sommige hogescholen loop je in jaar één al een korte stage. In het tweede jaar ga je dieper op de lesstof uit jaar één in. Je krijgt vakken als mechanica, bouwfysica, architectonische begrippen en communiceren. Ook in dit jaar werk je veel met andere studenten samen in projectteams, waar je de ene keer een stadswijk moet ontwerpen en de andere keer een monumentale boerderij gaat vernieuwen. Het is afhankelijk van de hogeschool in welk jaar jij je gaat specialiseren. Soms kies je in het eerste jaar al een profiel en een enkele keer pas in jaar drie. Er is voor ieder wat wils, zoals: bouwtechniek, constructie, biobased bouwen, architectuur of energieleverende bebouwing. In het derde jaar loop je een half jaar stage. In jaar 4 kies je een minor. Hiermee ga je je nog verder verdiepen of verbreden. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht in de praktijk. Na de bouwkundeopleiding zou je een master Bouwkunst kunnen gaan doen.

Bouwkunde minors

Met een minors kun jij een specifieke inhoud geven aan je Bouwkunde opleiding, zoals landelijk en agrarisch vastgoed, rentmeesterij, ontwerpen architectuur, renovatie en transformatie, duurzaam hergebruik van materialen, energieleverende bebouwde omgeving, betonconstructies of aardbevingen en diepe ondergrond. Andere mogelijkheden zijn interieurarchitectuur, bouwen voor de zorg en wijkrenovatie.

Wat kun je worden met hbo Bouwkunde?

Na de brede opleiding Bouwkunde kun je vele interessante beroepen uitoefenen. Van oudsher komen veel bouwkundigen terecht bij architectenbureaus en aannemers, waar ze projecten gaan voorbereiden en uitvoeren. Steeds vaker zie je bouwkundigen bij projectontwikkelaars, constructeurs, adviesbureaus en zelfs bij bouwfysische adviesbureaus (zij houden zich bezig met klimaat, akoestiek en duurzaamheid). Ook zijn woningcorporaties in trek door de grote aantallen woningen die zij beheren.

Bouwkunde combinaties

Verschillende hogescholen bieden ook aan Bouwkunde verwante opleidingen aan, zoals Built Environment, Bouwtechnische Bedrijfskunde en Milieukunde.

Eigenschappen Bouwkunde

Creativiteit, inlevingsvermogen, systematisch kunnen denken, goed kunnen luisteren, nauwkeurig werken, goed kunnen rekenen en ruimtelijk inzicht; dat zijn de vaardigheden die je nodig hebt als je Bouwkunde wilt gaan studeren.

Naar de universiteit?

Van de opleiding Bouwkunde bestaat er ook een universitaire variant. Universitaire opleidingen hebben geen duidelijk beroepsbeeld en je krijgt veel theoretische opdrachten. Kies je liever voor deeltijd? Kijk dan bij Bouwkunde deeltijd.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bachelor HBO Bouwkunde



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Vita
Kan ik me nog aanmelden voor de opleiding bouwkunde.

Ariana
Als je Architect wee; worden welke opleiding moet ik dat op het hbo doe?

Levy
Ik zit nu op HAVO 4 en ik wil graag de HBO Bouwkunde gaan volgen, maar ik heb een E&M pakket met Wiskunde B en Natuurkunde. Wiskunde B lukt nog wel en is leuk, maar natuurkunde sta ik zwaar onvoldoende voor waardoor ik blijf zitten. Mijn vraag is daarom of dat natuurkunde verplicht is op Bouwkunde, want zo niet laat ik het vallen en is mijn kans groter om volgend leerjaar in te gaan en mijn diploma te halen

Mick
Ik ben mick en wil bouwvakker worden. Geen ervaring maar wel veel passie voor het prachtige, genuanceerde, belangstellende beroep. Alvast dank!!!!!!!!!!

Emmanuel Kamara
Is er mogelijkeheid om de opleiding af te ronden in 3 jaar?

Heleen Engbers

Is er een HBO Bouwkunde in Utrecht?

← Terug naar Techniek

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34263
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Architecture and Construction Engineering
In deeltijd of duaal ja

Met het profiel natuur & techniek, natuur & gezondheid of economie & maatschappij zit je goed. Je wordt voor Bouwkunde toegelaten. Vwo'ers kunnen ook met een c&m profiel worden toegelaten. Wiskunde a of b dient dan wel in het vakkenpakket te zitten. Ook ben je toelaatbaar met een mbo-diploma op niveau 4. Wanneer je 21 jaar of ouder bent en niet over de juiste diploma's beschikt, dan kun je het 21+ toelatingsexamen doen om toegelaten te worden. De inhoud van deze toets verschilt per hogeschool. In deze test worden in ieder geval je vaardigheden op gebied van Engels en Nederlands (havo-niveau) getoetst. Daarnaast bevat deze test ook vakgerichte onderdelen, zoals: wiskunde (A of B) en/of natuurkunde.

Cultuur & Maatschappijnee/ ja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Sommige publieke hbo opleidingen kennen een numerus fixus. Zij laten maar een beperkt aantal studenten toe middels een selectie en hebben een vervroegde aanmeldingsdatum. De opleiding Bouwkunde heeft geen numerus fixus. Lees hier alles over de numerus fixus op het hbo.

Wanneer jij kiest voor een bouwkundige hbo opleiding, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Wel dien jij te voldoen aan een paar voorwaarden om in aanmerking te komen.