HBO Communicatie

HBO Communicatie

Wat vertel je binnen en buiten de kantoormuren over jouw organisatie? Wat denken (en zeggen) anderen over jouw bedrijf? En wat doe jij om beeldvorming bij te sturen of, nog beter, te initiëren? Oftewel, hoe ga jij intern en extern communiceren? Daar zet je offline en online content voor in. Social media bijvoorbeeld. Of bloggen. Misschien zelfs wel vloggen. Of gewoon met 'ouderwetse' mediakanalen zoals een congres, krant, tijdschrift, radio of televisie.


Welke vakken krijg je tijdens je Communicatie studie?

De meeste hbo Communicatie opleidingen kennen aan het begin een gedeelte met theorie. Naast Nederlands en Engels heb je vakken als corporate communicatie en marketingcommunicatie. Maar je krijgt vooral veel praktische vakken. Zo krijg je bijvoorbeeld mondelinge communicatie, schrijf- en presenteervaardigheden, 'trend watching' en persberichten opstellen. Veel Communicatie opleidingen nodigen daarnaast ook bedrijven uit om praktijkopdrachten te simuleren. Vanaf het tweede jaar ga je je meestal verdiepen. Bij sommige hbo communicatie studies kun je kiezen tussen de richtingen 'creatief en organisatorisch' of 'strategie en management'. Wat leer je zoal? Bijvoorbeeld een communicatieplan en reclamecampagne opzetten voor de introductie van een nieuw product. Of een interne communicatiecampagne opzetten om werknemers te informeren over de reorganisatie.

Specialisaties binnen Communicatie

Als derdejaars ga je stage lopen en dan kun je meestal aanvullende 'minors' kiezen, bijvoorbeeld journalistiek, evenementenmanagement, consumentengedrag, marketingcommunicatie. Waar je die kunt volgen hangt natuurlijk af van welke hbo-opleiding Communicatie je kiest.

Communicatie competenties

Is een opleiding Communicatie iets voor jou? Het antwoord is "ja" als je gevoel voor taal hebt, kunt organiseren, creatief bent (in woord en beeld), je voelsprieten altijd uit hebt staan voor ontwikkelingen in je omgeving (intern en extern) en analytisch bent.

Wat kun je worden met hbo Communicatie?

Als communicatiedeskundige of media-expert ben jij degene die de communicatielijnen uitzet. Ga jij je specialiseren in interne communicatie en voor grote bedrijven als communicatieadviseur, redacteur of projectorganisator aan de slag? Of ambieer je toch de externe communicatie en ga je binnen het bedrijfsleven werken als social media expert, online adviseur, woordvoerder of online strateeg? Misschien trekt de bureaukant je meer aan en wil je werken bij een PR-bureau, mediabureau of reclamebureau. Hoe dan ook, met een hbo-diploma Communicatie krijg je een goede voorbereiding op al die carrièreperspectieven.

In deeltijd?

Er zijn verschillende hogescholen die Communicatie in deeltijd aanbieden. Kijk op Deeltijd-opleidingen.nl voor meer informatie over hbo Communicatie deeltijd en over alle andere deeltijdopleidingen, zoals de Lerarenopleiding Nederlandse Gebarentaal in deeltijd.

Diploma behaald?

Met een diploma in je hand van de Communicatie-opleiding kun je een master in Communicatie en Media gaan volgen. Heb jij alleen een propedeuse behaald? Dan geeft dit je toegang tot de opleiding Communicatie aan de universiteit.

Op deze pagina hebben we het over hbo Communicatie, maar wist je dat er ook een aanverwante opleiding bestaat met de naam Informatiedienstverlening & -management? Helaas wordt deze opleiding op dit moment nergens aangeboden.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bachelor HBO Communicatie



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Lisa
Bij welke Communicatie opleidingen kun je kiezen tussen specialisaties?

← Terug naar Taal en Communicatie

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34405
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Arts
Internationale naam Communication
In deeltijd of duaal ja

Kies je voor de opleiding Communicatie, dan geeft elk profiel toegang. Met een c&m (havo) dien je het aan te vullen met wiskunde a of b. Voor vwo'ers gelden er nergens restricties op gebied van je profielkeuze. Mbo'ers met een diploma niveau 4 worden ook toegelaten. Wanneer je 21 jaar of ouder bent en niet over de juiste diploma's beschikt, dan kun je het 21+ toelatingsexamen doen om toegelaten te worden. De inhoud van deze toets verschilt per hogeschool, maar bevat sowieso de onderdelen Nederlands en Engels. Vaak krijg je daarnaast ook één of meerdere gerichte vaktoetsen, zoals: management & organisatie.

Cultuur & Maatschappijmet extra vak(ken)/ ja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Enkele hogescholen kennen een numerus fixus voor bepaalde opleidingen. Er worden aan zo'n opleiding maar enkele studenten toegelaten. Middels een selectie met rangnummers wordt bepaald wie mag starten. Dit voorkomt bijvoorbeeld een overschot aan afgestudeerden die anders geen baan kunnen vinden. Communicatie is nergens een numerus fixusopleiding. Kom hier alles te weten over de numerus fixus opleidingen.

Je hebt recht op studiefinanciering als jij de opleiding Comunicatie aan een erkende hogeschool volgt. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden.