Goed onderwijs is bepalend voor de toekomst van een stad als Rotterdam. Juist het lelijk eendje Rotterdam dat de laatste jaren aan het veranderen is in een prachtige zwaan heeft goed onderwijs en goed opgeleide mensen nodig om nog sterker de toekomst in te gaan. Kunnen we daar gerust op zijn? Het onderwijs in Nederland gaat gebukt onder tal van stevige problemen en ideologische taboes. Menig politicus stelt dat onderwijs van eminent belang is voor de samenleving, de economie en de ontwikkeling van het land. Nagenoeg iedere politicus zegt wel een idee te hebben hoe beter onderwijs eruit moet zien. Niet gehinderd door enige kennis ontregelt de politiek regelmatig ons onderwijs met stevige niets ontziende ingrepen.
Vooral de PvdA heeft op dit punt een indrukwekkende staat van dienst. De stapel aan mislukte projecten is reusachtig: VMBO, de samenvoeging van mavo en vakonderwijs, waardoor er geen vakmensen meer zijn in Nederland, de invoering van het studiehuis en competentiegericht onderwijs of wel " 't zoek het maar zelf uit onderwijs". Van jongeren werd opeens verwacht dat ze haast autodidactisch hun eigen lesprogramma samenstelden en zich deze stof eigen maakten, de docent gaf geen les meer doch werd procesbegeleider! Het opblazen van het onderwijs in moderne talen, waardoor in Nederland niemand die geboren is na 1990 meer echt Duits of Frans spreekt. Samen naar school, waardoor kinderen met en zonder (zware) handicaps in één leslokaal van dezelfde parttime juffen les krijgen. Passend onderwijs is daar een volgende stap in. Vormingen van megascholen zoals ROC's en hogescholen waarmee de student gereduceerd is tot een anoniem nummer en de docent ongecontroleerd zijn weg gaat. En recentelijk: allerlei verplichten toetsen, zoals de rekentoets. Hierdoor trainen scholen hun leerlingen vooral op het behalen van die toetsen, de andere vakken worden vervolgens verwaarloosd. Uiteraard met als gevolg dat er van echt opleiden - bildung - helemaal niets meer over is gebleven. Opleiden is anno nu altijd gericht op de truc om een toets te halen. De gevolgen van deze mislukte projecten zijn enorm: vele duizenden jongeren hebben vroegtijdig school verlaten of stromen uit op een te laag niveau. Echte vakmensen zijn bijna niet meer te vinden en op hogescholen dolen vele duizenden studenten waarvan na vijf jaar slechts 40% afstudeert. Het mbo sluit niet aan op en het bedrijfsleven en hbo-vervolgopleidingen.
De problemen zijn danig groot dat de overheid niets anders kan doen dan met statistieken goochelen. Sinds Sander Dekker staatssecretaris van onderwijs is kent Nederland excellent onderwijs. Een predicaat dat de suggestie wekt dat na jaren van kommer en kwel het onderwijs in Nederland toch weer positief beweegt. Op papier doet het dat ook. Het middelbaar onderwijs scoort statistisch goed, veelal 100% geslaagden, de leerplichtambtenaren onderscheppen spijbelende leerlingen en studenten. Zij onderstrepen aldus dat er scherp wordt toegezien op het volgen van onderwijs. Middels de verplichte rekentoets zoekt Nederland weer aansluiting met de exacte wereld en de hogescholen hebben hun afstudeereisen dusdanig opgeschroefd dat de accrediterende instanties hun vingers erbij aflikken. Nederland lijkt zich op het eerste gezicht zich voor te bereiden op de nieuwe tijd.
De hoge slagingspercentages in het middelbare onderwijs zijn echter het gevolg van een keihard uitstroom- en afwijsbeleid. Leerlingen die om welke reden dan ook extra aandacht vragen kunnen er veelal op rekenen dat zij op een lager niveau examen moeten doen. Niet voor niets pompen ouders duizenden euro's per kind in allerlei bijlestrajecten en hulp van orthopedagogische bureaus. Op school is die hulp niet te verkrijgen. Op lagere scholen worden kinderen uitgesloten van Citotesten om de hoge scores van de betrokken scholen te borgen. Ondanks het feit dat de talenten van deze kinderen een hoger niveau vragen. Dit overkomt vooral jongens. Op deze manier doen veel jongens die bijvoorbeeld op het havo of vwo thuishoren examen op het vmbo of lager. Uiteraard slagen zij. Enigszins gechargeerd gesteld doen bijvoorbeeld havoleerlingen examen op vmbo-niveau. Op deze manier worden duizenden jongeren kansen ontnomen en een leven ingejaagd dat ze niet verdienen. Scores, gemiddelden en statistieken worden alom misbruikt om naar buiten toe een rooskleurig beeld te schetsen. Dit alles geschiedt onder het toeziend oog van het parlement. Alsof de wijsheid van Brits staatsman Benjamin Disraeli vergeten is. Hij stelde zo'n 200 jaar geleden: "Er zijn drie soorten leugens: leugens, grotere leugens en statistieken". Mogelijk worden de inzichten van wijze mannen uit het verleden niet meer op scholen geleerd.
Het onderwijs worstelt met nog andere problemen. Reeds decennia is het een taboe om deze aan te snijden. Een daarvan is de vaste aanstelling van docenten. Terwijl leerplichtambtenaren spijbelende leerling naar school sturen, hebben docenten alle vrijheid om afwezig te zijn, geen les te geven of domweg zich ziek te melden. Lessen vallen massaal uit. De door de leerplichtambtenaar terug naar school gestuurde leerling loopt een grote kans dat hij op school een leslokaal aantreft zonder docent. Deze is vaak ziek, zwak, misselijk of overspannen. Docenten die slecht functioneren of om andere redenen niet in het onderwijs thuis horen, zijn er nauwelijks uit te krijgen. Docenten kunnen vaak doen en laten wat ze willen. Niemand ontslaat ze. Dit heeft een enorm negatief effect op de kwaliteit van het onderwijs op alle niveaus. Daarnaast mogen we ons ernstig zorgen maken over de "verjuffing", de toename van leraressen voor de klas. In Nederland onbespreekbaar. Inmiddels verzorgen zij op lagere scholen en middelbare scholen massaal het onderwijs. Dit betreft een heel serieus probleem. De man voor de klas is aan het verdwijnen. Dit heeft grote negatieve effecten op de ontwikkeling van jongens. Zij vallen dan ook massaal uit. Op veel scholen worden vooral 'vrouwelijke' vaardigheden gestimuleerd zoals communiceren, reflecteren, samenwerken, verslag doen en praten. De man als rolmodel voor opgroeiende jongens is aan het verdwijnen. Het talent van jongens ligt niet op deze 'vrouwelijke' vaardigheden. Hun talent ligt meer op het gebied van discussiëren, debatteren en redevoeringen houden. Nederland gaat nog een zware taak krijgen aan die tienduizenden jongens die halverwege school uitvallen en onder hun niveau de maatschappij in moeten. Om nog maar te zwijgen over de duizenden die nu op school zitten. Een groot deel van die jongens is afkomstig uit masculiene culturen.
Tot slot, in het onderwijs bestaat een afkeer jegens discipline. Terwijl discipline juist de basis vormt voor succes, carrière en geluk. In feite is het de sleutel tot autonomie en vrijheid. We leven in een maatschappij waarin mensen decennia zijn aangemoedigd te doen waarin zij zelf zin hebben en toe te geven aan allerlei impulsen. Er is een afname van discipline op scholen, sportclubs en in de samenleving. Dat vertaalt zich in lamlendigheid, ondermaatse prestaties op scholen, sportclubs en in afgestudeerden die niet in staat zijn zich aan te passen aan de regels die bedrijven stellen. Al met al een somber beeld. De genoemde tendensen zetten ook de maatschappij onder druk, alsmede de politieke verhoudingen. Niet voor niets dat de partijen van de laaggeschoolden, PVV en SP, stevig in het zadel zitten. Nu heeft Rotterdam een traditie in eigenzinnig beleid voeren en vaak haar eigen koers te volgen. Daar ligt de oplossing voor een aantal van genoemde zaken. In feite zou Rotterdam dwars tegen de stroom in het onderwijs anders moeten aanpakken. In Rotterdam zijn er onderwijsleiders die in deze richting kunnen geven. We kennen inmiddels Eric van 't Zelfde, de onderwijs directeur die heeft bewezen dat veel mogelijk is. Er zijn er echter meer.
Deze column is geschreven door expert de heer drs. P.V.C.E. van de Walle M.Em.
Terug naar de homepage
21-11-2024 van 19:30 tot 21:00
Studeren aan de best presterende school! Kom langs op de open dag. Ontmoet de studenten en docenten van EuroCollege. Open dag EuroCollege Rotterdam: donderdag 21 november: meld je aan via https://www.eurocollege.nl/open-dagen/
21-11-2024 van 17:30 tot 19:00
Starten kan ook in januari. Wil je meer weten over IBHS, business in de praktijk, New Thinking, de sfeer, de opleiding en wat studeren aan IBHS nou zo uniek maakt? Meld je dan aan via www.IBHS.nl of bel met 020-210 15 10 voor onze inloop informatie avond.
21-11-2024 van 09:15 tot 11:00
Social Work, voltijd • Kijk voor meer data en aanmelden op hva.nl/meelopen.
21-11-2024 van 11:30 tot 13:15
Social Work, voltijd • Kijk voor meer data en aanmelden op hva.nl/meelopen.
Je kunt dan wel over een paar jaar een diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality biedt HBOstart een beroepskeuzetest aan. Doe de beroepskeuzetest.
Vul de studiekeuzetest in en ontvang direct een adviesrapport in je inbox. Met de resultaten van deze studiekeuzetest krijg je direct inzicht in je huidige situatie en ontdek je de volgende stap naar duidelijkheid over je studiekeuze. Doe de studiekeuzetest.
Ben jij al aan het rondkijken voor leuke hbo-opleidingen? Of moet je eerst nog je profiel kiezen? Kiezen is lastig. Daarom organiseren middelbare scholen LOB-lessen.
Sommige opleidingen op het hbo laten een beperkt aantal studenten toe. Dit heet een numerus fixus. Je moet je dan voor 15 januari aanmelden en vaak met een selectie, waardoor je niet altijd aan de opleiding mag beginnen! Bekijk het overzicht numerus fixus opleidingen.
Een krachtige 'vul-de-lege-velden-in' oefening om grip te krijgen op je studiekeuze en overzicht te creëren in de oceaan van studie mogelijkheden. Ontvang in 10 minuten je top-3 interessante studies met deze gratis invuloefening van studiecoach Tom.
Moet je nu een andere opleiding kiezen vanwege de klimaatcrisis en de oorlogen in Oekraïne of Israël? Bedenk wel dat je pas over minimaal 4 jaar klaar bent met je opleiding. Er kan in die tijd veel veranderen. Maar waar moet je nu echt naar kijken bij het kiezen van een opleiding in een crisis?
Waar kun jij je het beste op concentreren bij het vinden van een hogeschool of hbo opleiding? Bepaal niet eerst de hogeschool, maar oriënteer je eerst op het aanbod van opleidingen. Welke stappen kun je nemen om uit één van de vele hbo opleidingen te kiezen.
Wat te doen na je hbo-opleiding? Dat is de vraag. Ga je gelijk aan de slag op de arbeidsmarkt? Of duik je verder in de boeken? Kortom: moet je werken of doorstuderen?
Elke hbo-opleiding heeft toelatingseisen. Je vakkenpakket van de middelbare school moet aansluiten op de opleiding. Heb jij het juiste profiel gekozen en heb je een toelaatbaar diploma?
Het is duidelijk gebleken dat het beter is de hogeschool te bezoeken om de sfeer te proeven, studenten te vragen hoe de opleiding nou écht is en proeflessen te volgen in een collegezaal. Hopelijk komt die tijd van corona nooit meer terug, maar je weet het nooit. Hoe kun je een opleiding kiezen tijdens een pandemie? Lees hier verschillende tips.
Zoek jij een hogeschool? Wij hebben bijna alle hogescholen op deze kaart opgenomen. Bekijk de kaart hogescholen in Nederland. Het aanbod is groot en dat maakt kiezen lastig. Wij helpen je graag met je studiekeuze. Misschien staat jouw aankomende hogeschool wel in dit overzicht.
De meeste studenten beginnen in september met een hbo-opleiding. Maar bij sommige opleidingen is het ook mogelijk om in februari te starten. Heb jij interesse?
Wil je een hbo-diploma? Maar denk je dat een hbo-bachelor net iets te moeilijk is? Bekijk dan de mogelijkheden voor het volgen van een associate degree-opleiding.
Een post-hbo-opleiding is een praktijkgerichte studie die je volgt na je reguliere hbo-studie of als je werkt op hbo-niveau. Het is een studie die op hetzelfde gebied is als je bachelor of baan. Sommige mensen kiezen voor een post-hbo-opleiding om zich verder te ontwikkelen of te specialiseren in een deelgebied van hun werk.
Een hogeschool kan je weigeren voor een hbo-opleiding. Maar niet zomaar: bekijk hier welke redenen dat kunnen zijn.
Veel hbo-opleidingen organiseren proefstudeerdagen. Misschien heb jij daar al aan meegedaan. Proefstuderen is niet hetzelfde als een meeloopdag. Tijdens een proefstudeerdag volg je een vast programma van een halve of een hele dag, meestal samen met een paar andere 'proefstudenten'. Tijdens meeloopdagen zit je wel bij echte colleges, samen met studenten die de opleiding al doen.
Wil jij na je mbo-opleiding verder studeren? Er zijn een aantal dingen om de overstap van het mbo naar het hbo gemakkelijker te maken, maar let ook op de valkuilen
Na de havo ligt een studie aan het hbo voor de hand. Wat zijn je mogelijkheden? Hoe kies je de perfecte studie na de havo op een hogeschool.
Ook al geeft een vwo-diploma je toegang tot de universiteit, dat wil niet zeggen dat je dat ook moet doen. Want misschien past een hbo-opleiding veel beter bij jou. Lees hier waarom het soms een beter keuze is om van het vwo naar het hbo te gaan.
Wil je naar een hbo opleiding gaan volgen? Dan moet je een toelaatbaar diploma bezitten. Wanneer je uit het buitenland komt en naar het hbo gaat gelden er andere regels.
Ga je binnenkort starten met een hbo-studie? Dan krijg je te maken met allerlei kosten. Wat kost een hbo opleiding?
Wil je een hbo-opleiding doen? Als je 21 jaar of ouder bent, kan je een speciale toelatingstoets maken. Lees hier alles over de 21+ toets.
Wil jij een hbo-opleiding gaan volgen? Maar denk je dat dat niet kan omdat je geen toelaatbaar diploma hebt? Dan is er goed nieuws: er zijn een paar manieren om zonder diploma naar het hbo te gaan!
Zit je in de derde klas van de havo of het vwo? Dan is het tijd om een profiel kiezen. Sommige leerlingen weten al lang wat ze willen, maar andere hikken aan tegen de profielkeuze.
Ben je op zoek naar een opleiding aan een hogeschool? Of heb je al een studie op het oog? Check altijd of deze in het CROHO staat. Hier lees je wat het CROHO is en wat jij er als (toekomstige) student mee te maken hebt.
Werk je al een paar jaar en wil je de overstap maken naar lesgeven aan leerlingen op de havo, het vwo of het mbo? Of ben je nu bezig met een hbo-opleiding en wil je daarna voor de klas staan? Dan is een kopopleiding iets voor jou.
Wat je reden ook is, als je wil stoppen met je hbo-opleiding moet je veel regelen. Bekijk het stappenplan hoe je kunt stoppen met een hbo opleiding.
Als je een publieke hbo-opleiding wil gaan volgen, moet je je daarvoor uiterlijk op 1 mei aanmelden. Maar wat als je na 1 mei erachter komt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Is switchen dan nog mogelijk?
Naast reguliere hogescholen, kun je kiezen voor particuliere hogescholen. Wat zijn de verschillen tussen reguliere en particuliere hbo studies?
Wil jij een hbo-bachelor doen, maar heb je geen zin om vier jaar te studeren? Bijvoorbeeld omdat je na de middelbare school zo snel mogelijk aan het werk wil? Bekijk of jij een verkorte hbo opleiding kunt doen.
Start jij op een hogeschool? Dan kijk jij vast je oog uit. Een hoop nieuwe indrukken en misschien overweeg je wel om op kamers te gaan. Het eerste jaar op een hogeschool kan knap lastig zijn. Wij hebben daarom een paar studenten tips voor het hbo opgesteld.
Wat is een propedeuse, precies? Wat moet je daarvoor doen en wat kun je ermee? En wat als je niet genoeg punten voor je propedeuse haalt?
De meeste hbo'ers krijgen na hun eerste studiejaar een BSA. Maar wat is een BSA precies?
Zit jij in het eerste jaar van je opleiding? Dan krijg je te maken met het BSA. Ben jij het het oneens met je BSA? Dan kan je bezwaar maken tegen het bindend studieadvies. Lees hier hoe je dat kunt doen.
Vaak heb je met DUO te maken als het over je studiefinanciering gaat. Het kan zijn dat je twijfelt aan hun beslissing. Hoe kun je na zo'n beslissing bezwaar maken bij DUO?
Ben je (net) begonnen met een hbo-opleiding, maar vind je die toch niet zo leuk? Of moet je om een persoonlijke reden stoppen met je hbo-studie? Lees hier of je zomaar kunt stoppen met je opleiding.
Na een hbo opleiding mag je een titel Bachelor, Master of Associate degree dragen. Welke titel mag jij achter je naam zetten na je hbo-studie?
Veel mensen denk dat je alleen op de universiteit kunt promoveren. Maar sinds kort kun je ook op het hbo promoveren. Lees hoe je dat kunt doen.
Overweeg jij om op kamers te gaan? De zoektocht naar een kamer is lastig in de meeste steden. Hier kun je van alles lezen over studentenkamers.
De meeste studenten vinden hun stage de meest leerzame periode van hun opleiding. Wij hebben een aantal stage ervaringen van hbo studenten verzameld.
Studeren is best prijzig, want je staat volop in het leven. Hier staan handige tips over geld tijdens je studententijd.
Heb je bijna de propedeuse van je hbo-opleiding op zak? Of zit je in het laatste jaar van je hbo-bachelor? Dan is het mogelijk om door te stromen naar de universiteit. Lees hier hoe je dat moet doen.
Heb jij binnenkort het diploma van je hbo-bachelor op zak? Bekijk wat je na je hbo opleiding kunt gaan doen.
Je bent hard op weg om je HBO-diploma te halen en je staat klaar om je eerste stappen in de werkwereld te zetten. Naast je kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens een opleiding is het behalen van je rijbewijs een belangrijke troef die je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Maar hoe pak je dit aan tijdens je studie en waarom is het zo’n slimme zet? Je leest het hier.
Je hebt je diploma (bijna) op zak en je staat aan de start van je werkcarrière. De eerste stap op de carrièreladder begint met het zoeken naar een leuke startersfunctie. Lees meer over het opstellen van een cv.