HBO bedrijfskunde

HBO Bedrijfskunde

Wil je leren hoe een organisatie kan inspelen op trends? Zie je een afwisselende carrière in het bedrijfsleven wel voor je? Of wil je de HRM of consultancy in? Veel hogescholen bieden de veelzijdige hbo-opleiding Bedrijfskunde aan, zowel reguliere als particuliere onderwijsinstellingen. Er zijn mogelijkheden om voltijd, in deeltijd en duaal te studeren. Ook leer je hoe kun je als bedrijf kunt overleven in roerige tijden en in een concurrerende markt. De keuzes die je maakt bepalen de toekomst van de organisatie. Binnen deze studie leer je daarom bedrijfskundige keuzes te maken.


Wat leer je tijdens Bedrijfskunde?

Tijdens de opleiding Bedrijfskunde krijg je algemene bedrijfskundige vakken als management en organisatie, bedrijfseconomie, communicatie, marketing, recht en personeelsmanagement. Je leert over de interne processen en het besturen van een organisatie, maar ook hoe een bedrijf kan inspelen op de omgeving en concurrentie. Vanzelfsprekend maken een stage en een afstudeeropdracht ook onderdeel uit van de studie Bedrijfskunde. Veel hogescholen geven een bepaalde invulling aan deze studie. Weet je al welke kant je op wil na je bachelor? Vergelijk dan de studieprogramma's. Bij sommige hogescholen is iets meer aandacht voor het reilen en zeilen van ondernemingen, met veel vakken op het gebied van economie en management. Bij andere studies Bedrijfskunde leer je juist meer over gebieden als marketing, marktwerking en ondernemen. Of lijkt een studie met veel ruimte voor vakken als salesvaardigheden, netwerken en managementprocessen jou te gek? Weer andere hogescholen kiezen voor meer aandacht voor vakken als HRM, arbeidsrecht en advies- en gespreksvaardigheden, of juist voor technologie en technologische ontwikkelingen. Verder zijn er soms mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf tijdens de studie, voor een driejarige opleiding en voor een verkorte vwo-route.

Specialisaties die je kunt kiezen

Specialiseren doe je vaak door te kiezen voor een bepaalde minor, bijvoorbeeld eventmanagement, sales, international relations of informatiemanagement. Bij een aantal hogescholen is het mogelijk een specialisatie te kiezen, bijvoorbeeld human resource management, commerciële bedrijfskunde, public management of management voor zorg en welzijn.

Wat zijn de toelatingseisen voor hbo Bedrijfskunde?

Wil je de hbo-bachelor Bedrijfskunde doen? Dan heb je een havo- of vwo-diploma nodig. Elk profiel is goed. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 word je toegelaten tot deze brede hbo-opleiding. Wie geen van de gevraagde diploma's heeft, kan een toelatingstest voor 21+ers doen om zo alsnog te kunnen starten met hbo Bedrijfskunde.

Is de hbo-studie Bedrijfskunde iets voor jou?

Ben je ondernemend en nieuwsgierig? Werk je graag samen, heb je doorzettingsvermogen en beschik je over analytische vaardigheden en een dienstverlenende houding? Als je dan ook nog veel interesse in economie in brede zin hebt, past de hbo-bachelor Bedrijfskunde zeker bij jou.

Solliciteren na hbo Bedrijfskunde

Na de bachelor Bedrijfskunde zijn er veel carrièremogelijkheden. Werken als informatiemanager, afdelingsmanager, projectleider, marktonderzoeker, beleidsmedewerker of organisatieadviseur is mogelijk. Ook ben je helemaal klaar voor banen als bedrijfsleider of business analist, of een functie op het gebied van Human Resources. Solliciteren kan onder meer bij bedrijven, banken, winkelketens, de overheid, non-profitorganisaties en adviesbureaus. Natuurlijk kun je na deze bacheloropleiding ook een master economie of een Master of Business Administration gaan doen. Heb jij alleen een propedeuse van Bedrijfskunde, overweeg dan wo Bedrijfskunde. Deze overstap kan pittig zijn.

Studeer jij liever in deeltijd?

Wanneer jij de opleiding met een gezin of je werk wilt combineren, dan kan dat ook. Kijk hier voor meer informatie over hbo Bedrijfskunde in deeltijd. Daarnaast kun je kiezen voor de deeltijdopleidingen hbo Management en hbo Sportmanagement.

Bedrijfskunde MER, Business Management en Toegepaste bedrijfskunde gaan samen

Veel hogescholen hebben Bedrijfskunde MER, Business Management en Toegepaste bedrijfskunde samengevoegd tot de opleiding Bedrijfskunde. Niet alle hogescholen hebben dit gedaan en je komt de 'oude namen' dus ook nog tegen.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding HBO Bedrijfskunde



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Sudeshna
ik ben al 4e jaar student en heb mijn propedeuse ook behaald. Wat adviseren jullie mij?

← Terug naar Recht en Bestuur

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34035
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Business Administration/ International Business Management
In deeltijd of duaal ja
Studeer Commerciële Economie – Innovation

Studeer Commerciële Economie – Innovation: dé hbo-opleiding op het gebied van innovatie!

Ben jij altijd bezig te vernieuwen? Heb je een brede blik en ben je ondernemend en creatief? Bij Innovation leer je hoe je nieuwe ideeën realiseert en op de markt zet. Zo zorg je voor de toekomstbestendigheid van bedrijven en organisaties. Kom naar de HAN Open Dag in Nijmegen of in Arnhem!

Alle profielen geven toegang tot de opleiding Bedrijfskunde. Met een c&m, n&g of n&t profiel dien je het wel aan te vullen met de vakken economie of management en organisatie/bedrijfseconomie. Voor de vwo'ers gelden ongeveer dezelfde restricties op gebied van je profielkeuze. Je kunt dus het beste voor het profiel e&m kiezen als je Bedrijfskunde wilt gaan doen. Je wordt ook met een mbo-diploma op niveau 4 toegelaten. Ben jij 21 jaar of ouder, dan kun een toelatingstoets doen. Dit is handig als je niet de juiste diploma's bezit voor de toelating. Dit is een zware route en de inhoud van de 21+ toets verschilt per hogeschool. Engels en Nederlands vormen een vast onderdeel van het 21+ examen, maar daarnaast krijg je ook één of meerdere examenvakken die gericht zijn op de beoogde hbo opleiding. Je kunt denken aan management & organisatie en maatschappijwetenschappen.

Cultuur & Maatschappijmet extra vak(ken)
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidmet extra vak(ken)
Natuur & Techniekmet extra vak(ken)

Als een opleiding een numerus fixus heeft ingesteld, dan laten zij maar een beperkt aantal studenten toe. Middels een selectie wordt bepaald wie er aan de opleiding mag beginnen. Gelukkig heeft Bedrijfskunde geen numerus fixus. Hier kun je alles vinden over numerus fixus opleidingen op het hbo.

Wanneer jij kiest voor Bedrijfskunde, dan heb je misschien recht op studiefinanciering. Je dient dan wel te voldoen aan een paar voorwaarden om in aanmerking te komen voor studiefinanciering.