Een steen valt harder dan een veertje, maar hoe komt dat? En hoe kan het dat de expansie van het heelal versnelt? Interessante onderwerpen voor exacte wetenschappers én vraagstukken waar leraren in de bètavakken hun leerlingen enthousiast voor willen maken.
Veel scholen vinden het moeilijk om voor bepaalde exacte vakken, waaronder natuurkunde, biologie, scheikunde en wiskunde, voldoende leraren te vinden. Afgestudeerde hbo leraren in bètavakken kunnen hierdoor relatief makkelijk een baan vinden op een middelbare school of op het mbo.
Gaat jouw hart sneller kloppen bij onderwerpen als mensen, planten en dieren?
Vind je het leuk om mensen te leren over voedsel en bereidingstechnieken?
Heb je naast techniek ook veel interesse voor maatschappelijke en sociale ontwikkelingen?
Interesse in natuurkundige verschijnselen als elektriciteit, magnetisme, licht en warmte?
Na deze opleiding houd je je bezig met exacte vakken én jongeren.
De mogelijkheden van techniek zijn oneindig.
Ben jij dol op techniek en lesgeven?
Ben jij gek op getallen, patronen en abstracte structuren?
Hbo-opleidingen in de Exacte vakken & Techniek bestaan uit twee onderdelen. Je moet van alles weten over een bepaald vak en er wordt gelet op jouw educatieve talent. Voor wat betreft vakinhoudelijke kennis krijg je, vanzelfsprekend, een brede theoretische basis in het schoolvak waarin je les gaat geven. Voor wat betreft de educatie is het, zeker bij exacte vakken, zeer belangrijk dat je leert om duidelijke uitleg te geven.
Natuurkunde en scheikunde studenten zitten in het propedeuse-jaar vaak samen in de collegezaal. Daardoor zou je eventueel voor beide vakken een lesbevoegdheid kunnen halen: erg aantrekkelijk voor het vinden van een baan binnen het vmbo, omdat ze hier soms gecombineerde lessen kennen.
Binnen de opleiding is het lopen van een stage een belangrijk onderdeel. Zo kun jij een goede indruk krijgen hoe het is om uiteindelijk een echte leraar te zijn. Je bent in je stageperiode een Leerkracht In Opleiding (LIO).
Wil je ook in de bovenbouw lesgeven? Dan moet je na je hbo-opleiding eerst nog een masteropleiding volgen.
Is leraar binnen de exacte vakken of in de techniek iets voor jou? Als jij gevoel hebt voor cijfertjes, communicatief vaardig bent, over didactische vaardigheden beschikt, goed kunt luisteren en je goed kunt inleven, dan is een van de exacte en technische opleidingen echt iets voor jou.
Techniek is 'hot' en daarom zijn er veel technische leraren nodig voor het vmbo en mbo. Bijvoorbeeld op het gebied van bouwkunde, mechanische techniek, installatietechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Soms vallen deze specifieke vakken onder één technische lerarenopleiding, maar dit is niet altijd het geval. Zo wordt Consumptieve Techniek door sommige hogescholen als een aparte opleiding aangeboden. De exacte Lerarenopleidingen worden vooral in deeltijd aangeboden. Je kunt hierdoor een baan met een lerarenopleiding combineren.
Deze docentenopleidingen kun je meestal ook in deeltijd volgen. Zo kun je blijven werken naast je studie of er is ruimte om een gezin te onderhouden. Voor meer informatie kun je kijken bij Exacte Lerarenopleidingen in deeltijd. Of zoek je een deeltijd docentenopleiding in de techniek? Met een diploma op zak van een technische lerarenopleiding kun je een master gaan volgen, denk bijvoorbeeld aan een lerarenmaster of een master Leren & Innoveren. Richt jij je liever op kinderen en zijn of haar ontwikkeling dan is een master Pedagogiek heel interessant.
Op deze pagina hebben we het over de hbo lerarenopleidingen in de exacte vakken & techniek. Daar kun je bijvoorbeeld onder verstaan de tweede graad hbo lerarenopleiding Biologie, Consumptieve Techniek I en II, Technisch Beroepsonderwijs, Mens en Technologie, Natuurkunde, Scheikunde, Techniek en Wiskunde.
← Terug naar Onderwijs en Opvoeding
Studieniveau | hbo bachelor |
---|---|
Duur opleiding | 4 jaar |
Numerus-fixus opleidingen | nee |
Collegegeld 2024-2025 | € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd) |
ETCS punten | 240 (+/- 1.680 uur studeren) |
Titel na opleiding | Bachelor of Education |
In deeltijd of duaal | ja |
Zit je op de havo en heb je een c&m of e&m profiel gekozen. Dan mag je niet aan alle lerarenopleidingen in de richting exacte vakken beginnen. De lerarenopleidingen scheikunde, natuurkunde en de (meeste) technische vakken laten jou niet toe. De lerarenopleiding wiskunde vraagt om een vakkenpakket met wiskunde b aan mensen met een c&m, e&m of n&g-profiel. En voor de lerarenopleiding natuurkunde dien je in je n&g-pakket sowieso natuurkunde of natuur, leven en technologie te hebben gekozen. Kom je van het vwo, dan zijn deze opleidingen iets minder streng, maar ook voor de vwo'ers is een n&t profiel de beste keuze. Mbo'ers kunnen na het behalen van een diploma op niveau 4 ook aan deze opleidingen beginnen. Ben jij 21 jaar of ouder, dan kun een toelatingstoets doen. Dit is handig als je niet de juiste diploma's bezit voor de toelating. Dit is een zware route en de inhoud van de 21+ toets verschilt per hogeschool. Naast de algemene toets met Nederlands en Engels krijg je vaak ook één of meerdere vaktoets(en).
Cultuur & Maatschappij | met extra vak(ken) |
Economie & Maatschappij | met extra vak(ken) |
Natuur & Gezondheid | met extra vak(ken) |
Natuur & Techniek | ja |
Als een opleiding een numerus fixus heeft ingesteld, dan laten zij maar een beperkt aantal studenten toe. Middels een selectie wordt bepaald wie er aan de opleiding mag beginnen. Als student moet jij je dan voor 15 januari aanmelden. Gelukkig hebben deze lerarenopleidingen geen numerus fixus. Heb je interesse in een lerarenopleiding voor een exacte vak, dan dien jij je voor 1 mei aan te melden. Is het een particuliere docentenopleiding? Dan kun jij je vaak nog vlak voor de start in september inschrijven.
Mede vanwege het tekort aan docenten in het voortgezet onderwijs bestaan er kopopleidingen. Dit zijn verkorte lerarenopleidingen voor volwassenen die al een hbo-opleiding hebben afgerond en willen gaan lesgeven in hun vak.
Wanneer jij kiest voor één van deze hbo lerarenopleidingen in exacte vakken zoals wiskunde, natuurkunde of scheikunde, dan heb je misschien recht op studiefinanciering. Wel moet je dan voldoen aan een aantal voorwaarden.