Volgens de doorberekening van het CBS willen de partijen niet allemaal investeren in onderwijs. Vooral de SP en de PVV willen flink gaan bezuinigen op dit punt. Draag je het onderwijs een warm hard toe, dan doe je goed aan om te stemmen op de VVD, PvdA, Groen Links of D66.
In de programma’s kom je soms opmerkelijke standpunten tegen, zo wil de SP schoolmanager les laten geven en willen zij de HBO-raad afschaffen. Van de PVV moet je docenten voortaan met ‘meneer’ of ‘mevrouw’ aanspreken.
Wij vonden het vooral interessant, om net als bij de vorige verkiezingen, te kijken wat de grote partijen willen doen met de twee ‘hot topics’ in het hoger onderwijs. Hieronder hebben wij dit uiteengezet:
Langstudeermaatregel en Studiefinanciering:
PVV: De PVV wil de studiefinanciering handhaven voor de bachelorfase, alsmede de OV-jaarkaart. Ook als je pappie geen rijke D66'er is moet je kunnen studeren. Dus moet de financiële drempel zo laag mogelijk liggen.
VVD: De VVD wil de studiefinanciering vervangen door een sociaal leenstelsel. De opbrengsten daarvan worden geïnvesteerd in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Als het sociaal leenstelsel volledig is ingevoerd kan de bijverdiengrens verdwijnen én de langstudeerregeling opgeheven worden.
CDA: Het CDA staat voor behoud van de basisbeurs in zowel de bachelor- als masterfase. Volgens het CDA bevorderen we hiermee het studeren en voorkomen we het opbouwen van schulden. In augustus maakte het CDA een opmerkelijke draai. Zij willen de langstudeermaatregel, het idee dat zij de afgelopen jaren hebben gedragen, afschaffen.
D66: Met het invoeren van een sociaal leenstelsel wil D66 de langstudeerboete zo snel mogelijk afschaffen. Als het sociaal leenstelsel onverhoopt negatieve effecten op de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs voor studenten met een achterstandsachtergrond heeft, zal D66 gerichte reparatiemaatregelen nemen.
PvdA: De PvdA wil een sociaal leenstelsel voor de bachelor- en masterfase en daarmee moet de langstudeerboete worden afgeschaft. Studenten lenen voortaan hun studiebeurs. Het grootste deel van het Hoger Onderwijs komt daarmee nog steeds voor rekening van de overheid.
SP: Zij willen niet gaan morrelen aan de studiefinanciering en de basisbeurs. Voor studenten uit gezinnen met een laag inkomen, willen zij de aanvullende beurs verhogen. De boete voor 'langstudeerders' willen zij afschaffen.
Kwaliteit:
PVV: De PVV wil zoveel mogelijk centraal examineren bij elke opleiding en ziet graag kleinere hogescholen, waar de leerling niet een anoniem nummer is. Van nieuwe fusies is dus geen sprake en waar mogelijk wordt er juist ontvlecht.
VVD: De afgelopen jaren is gebleken dat er instellingen zijn die diploma's afgeven voor opleidingen waarvan de kwaliteit ter discussie staat. Voor de VVD is dat onacceptabel. Hogescholen moeten worden uitgedaagd tot het leveren van toponderwijs. Dat kan allereerst door de financiering van deze instellingen aan te passen. Het geld dat instellingen van de overheid krijgen moet niet enkel gebaseerd zijn op het aantal studenten maar ook op de geleverde kwaliteit, en gekoppeld zijn aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Om hogescholen meer mogelijkheden te geven kwaliteit te bieden kunnen zij aankomende studenten selecteren aan de poort.
CDA: Het CDA wil de kwaliteit bevorderen door een verdere professionalisering van leerkrachten, directeuren, besturen en toezichthouders. Het beleid om de basis in het onderwijs op orde te brengen en de kwaliteit verder te verbeteren willen zij onverkort voortzetten. De vormende taak van het onderwijs wordt niet uit het oog verloren. Indien de gestelde resultaten door scholen niet worden gehaald zal toezicht en controle worden geïntensiveerd. De overheid bewaakt de minimumkwaliteit van onderwijs en stelt kerndoelen vast.
D66: D66 wil in het beroepsonderwijs de kwaliteitsnormen vastleggen en verhogen. Zwakke scholen zullen vaker beoordeeld, besproken en begeleid worden door een versterkte Onderwijsinspectie. Kwaliteit van onderwijs is voor D66 veel belangrijker dan de omvang van een school. Daarom wil D66 geen financiële prikkels voor grote scholen, maar wel voor getoonde kwaliteit. D66 wil de aanbevelingen van de commissie Veerman uitvoeren.
PvdA: De PvdA wil het vertrouwen in de kwaliteit van het Hoger Onderwijs herstellen. Zij willen studenten nadrukkelijk betrekken bij de kwaliteitsbeoordeling van het onderwijs. Waar nodig zal de onderwijsinspectie worden ingezet. De wijze van financieren van de instellingen moet worden aangepast.
SP: In het HBO wordt beter toezicht gehouden op het eindniveau. Waar mogelijk voeren we landelijke examens in. De SP wil stoppen met de perverse diplomabonus, want kwaliteit gaat boven rendement. Grote hogescholen worden gestimuleerd zich op te splitsen. Ze willen de onderwijsinspectie hervormen. Inspecteurs krijgen genoeg tijd om scholen te bezoeken in plaats van zich met papieren bezig te houden.
Mocht je alle standpunten van de politieke partijen willen weten, dan zijn deze programma's te vinden op hun websites.
Boos, blij of verdrietig? Reageren kan op HBOstart.nl
← Terug naar alle Nieuwsbrieven
Studenten gemiddeld 354 euro per maand bijverdienen
Bron: Nibud