hbostart.nl

HBOstart nieuwsbrief

november 2014

Open dagen

04-11-2014 Schoevers Hogeschool
Open Dag Hogeschool Schoevers van 17.45 - 20.15 uur bij onze vestigingen Utrecht en Den Haag

08-11-2014 Hogeschool Tio
Hartelijk welkom op de open dag in Utrecht. Hbo- en mbo-voorlichtingen over Hotelmanagement, Eventmanagement, Toerisme, Business, Marketing en Stewardess.

08-11-2014 Zuyd Hogeschool
Je bent van harte welkom op de Open Dag in Maastricht van 10-15 uur

08-11-2014 Christelijke Hogeschool Ede
Open Dag voor alle opleidingen (voltijd, deeltijd, duaal, digitaal)

08-11-2014 Fontys Hogescholen
Bezoek onze Open Dag (10:00-14:30) in Eindhoven, Den Bosch, Utrecht of Veghel. Kijk even op Fontys.nl/opendag

08-11-2014 Avans Hogeschool
Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur. Je zoekt een opleiding die bij je past. Je wilt meer informatie. Kom dan naar de Open dag. Proef de sfeer. Volg presentaties. En ga in gesprek met studenten en docenten.

Bekijk alle open dagen


Netwerk

Masteropleidingen
Deeltijdopleidingen
Universitaire opleidingen
HBO opleidingen
MBO opleidingen


Wist jij dit?

HBOstart partner is van het Nationaal Hoger Onderwijs Congres

Bron: HBOstart

7 manieren om te wennen aan een badkamer in je studentenhuis

Tenzij je ouders niets geven om hygiƫne, was je voordat je op kamers bent gaan wonen, vast een heel andere situatie gewend als het gaat om de badkamer. En misschien had je wel veel broers en zussen op wie je moest wachten, het is toch anders dan huisgenoten. Als je deze dingen aanpast, en je aan de ongeschreven regels houdt, wen je vast sneller aan die vieze badkamer die je met anderen moet delen.

Toelating en selectie

Niet elk profiel geeft toegang tot elke hbo-opleiding. Weet je nog niet precies wat je wilt, dan is het handig om met je profiel- en vakkenkeuze zoveel mogelijk opties open te houden. Maar daarmee ben je er nog niet. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plekken en selecteren aankomende studenten met een auditie, loting of decentrale selectie. En sinds kort hebben bijna alle hogescholen de verplichte studiekeuzecheck: ze kijken dan of jij 'matcht' met de opleiding van je keuze. Hier lees je meer over het hoe en wat van al deze toelatingskwesties. Lees verder: HBOstart

De grootste knelpunten bij het maken van een studiekeuze

Iedere persoon is natuurlijk anders, maar waar wij de jongeren vooral tegenaan zien lopen is:

- Jongeren richten zich direct op het studieaanbod: De studiekeuze draait om het kiezen van een studie. Dus jongeren richten zich vaak direct op het aanbod op een hogeschool of universiteit. Ze lezen van alles over de studies. Vaak gebeurt het dat ze in elke studie wel iets leuks zien of juist dat ze in alles wel iets vinden wat hen echt niet aanstaat. Hoe moet je dan kiezen?!
- De omgeving staat in de weg: De omgeving van de jongeren (zoals ouders, vrienden, docenten etc.) is vaak erg betrokken bij de te maken keuze. Er komen vaak veel goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen, tips en de vraag 'Weet je het al?'. In de praktijk zorgt dit er alleen maar voor dat je nog meer in de war raakt door al deze verschillende meningen. Dat lijkt me niet een goede basis voor je keuze of wel?
- Vasthouden aan je vooroordelen: Wij mensen hebben vaak al snel een mening over iets en stoppen het bewust of onbewust al in een hokje. Dit is iets wat erg handig is, want het zorgt ervoor dat informatie en ervaringen geordend voor je zijn in je hoofd. Alleen bij het maken van een grote keuze als dit is het erg gevaarlijk om op eerste indrukken en vooroordelen af te gaan. Don't judge a book by it's cover!
- Te snel stoppen met oriƫnteren: Wat we ook vaak horen en meemaken is dat wanneer er een leuke studie is gevonden, er niet verder wordt gezocht. Want je hebt toch al een leuke opleidingen gevonden?! Dat is waar, maar misschien vind je nog een leukere studie als je toch nog even doorzet. Zo zorg je er ook voor dat je een paar leuke studies met elkaar kunt vergelijken en zo een nog betere keuze kan maken.

Lees verder: HBOstart