hbostart.nl

HBOstart nieuwsbrief

augustus 2015

Open dagen

19-08 Capabel Hogeschool
Voorlichting lokatie Eindhoven

19-08 Hogeschool Windesheim
Voorlichting master Special Educational Needs (Hengelo)

20-08 Hogeschool Windesheim
Voorlichting master Special Educational Needs (Zwolle, Leeuwarden en Amsterdam)

20-08 ][ Inter College Business School
Wilt u meer informatie over onze school en particuliere HBO Bedrijfskunde opleiding? Schrijf u dan in voor de Informatie-Ochtend van 20 augustus of kom op deze dag gewoon even binnenlopen! U bent van harte welkom om geheel vrijblijvend kennis te komen met ons, de opleiding en onze locatie in hartje Amsterdam! U kunt binnenlopen van 09:30 tot 12:30.

20-08 Avans Hogeschool
Open avond Deeltijd 18.00 – 20.30 uur bezoek informatiemarkt en ondersteuning aanmelden opleiding

26-08 HBO Drechtsteden
Extra Open Avond van 17.00 - 20.00 uur. Voltijd en deeltijdopleidingen: Hbo Bachelor Toegepaste Psychologie en Hbo Bachelor Topsportmanagement & Ondernemerschap.

27-08 Hogeschool NOVI
Informatiesessie masteropleiding. Kijk voor meer info op http://novi.nl/nu-ook-masteropleiding/

27-08 ][ Inter College Business School
Interesse in een kleinschalige particuliere HBO bedrijfskunde opleiding? Kom 27 augustus naar de Open Dag! Maak kennis met onze studenten, werk aan een praktijk case met een ondernemer en hoor van onze eigen studenten over het succesvolle Pop-up project van het vorige collegejaar!

29-08 Hogeschool Tio
Hartelijk welkom op de open dag in Amsterdam. Hbo- en mbo-voorlichtingen over Hotelmanagement, Eventmanagement, Toerisme, Business, E-commerce en Stewardess.

29-08 NCOI Opleidingen
Maak kennis met NCOI Opleidingen en ons ruime aanbod opleidingen op de NCOI Opleidingsbeurs in Nieuwegein! Tijdens deze Opleidingsbeurs helpen wij u persoonlijk bij het kiezen van de opleiding die het beste bij u past.

29-08 Hogeschool ISBW
Toe aan een kennisupdate? Kom naar de Opleidingsbeurs! Tijdens deze Opleidingsbeurs helpen wij u persoonlijk bij het kiezen van de training of opleiding die het beste bij u past.

Bekijk alle open dagen


Netwerk

Masteropleidingen
Deeltijdopleidingen
Universitaire opleidingen
HBO opleidingen
MBO opleidingen



Tip voor jou!

Ga op kamers, hierdoor haal jij meer uit je studententijd en weet je hoe het is om zelfstandig te wonen.

Maximaal lenen: het beste voor je hypotheek?

Eigenlijk ligt het heel simpel: met het nieuwe leenstelsel kun je het beste maximaal lenen. Het is namelijk ideaal om het geleende geld op te potten voor een hypotheek na je studie. Echt! En toch noemt het Nibud dit onverstandig. Hoe zit het nou?

Laten we even uitleggen hoe het zit. In het nieuwe leenstelsel kun je een ‘studievoorschot’ lenen. Later moet je dat hele bedrag terugbetalen. Tegen een heel lage rente, in 35 jaar tijd en tot maximaal 4 procent van je inkomen (en ook nog minus het wettelijk minimumloon). Boterzachte voorwaarden, heten die. En die zijn zo zacht om geen hoge drempels op te werpen: wie wil studeren, moet dat kunnen doen - los van de financiële positie van de student. Lees verder: Trajectum.hu.nl

De eerste stap naar Levenskunst

De keuze voor een vervolgstudie na de middelbare school is voor veel adolescenten slechts het uiterlijke topje van een ijsberg. Het moeten kiezen van de 'juiste' studie is symptomatisch voor een volgende levensfase die aanbreekt. Het dagelijks leven van veel jonge volwassenen draait voor een belangrijk deel om de herontdekking van de eigen lichamelijkheid, het verdiept ervaren en appreciëren van de omringende wereld en nieuwe ontmoetingen met anderen. Ze worden als het ware opnieuw geboren; het kind wordt een volwassene, de puber een onafhankelijk denkend en handelend individu en de scholier wordt nu geacht 'student' te zijn. Door deze 'tweede geboorte' wordt de jonge mens ingewijd, geïnitieerd in het leven als volwassen man of vrouw. Lees verder: HBOstart

Nog nooit zoveel studieboeken online verkocht

Deze zomer wordt een recordaantal tweedehands studieboeken verkocht via internet. Dat blijkt uit navraag van BNR bij de twee grootste online verkooppunten, Marktplaats en Bol.com.

Zo verwacht Marktplaats deze zomer een kwart miljoen studieboeken te verhandelen, veel meer dan andere jaren. Bol.com bevestigt dit beeld. Via Marktplaats werden in juli bijna 200.000 boeken verhandeld, zegt Jasper Teijsse van Marktplaats. "En ik verwacht dat het in augustus zal stijgen naar inderdaad een kwart miljoen. Dat is bijna 10 procent meer dan normaal."

Drukte bij studentenbalie op Schiphol

Er komen steeds meer buitenlandse studenten naar ons land. De Universiteit van Amsterdam rekent dit collegejaar op zeker 3500. Om al die nieuwkomers snel wegwijs te maken, is er op Schiphol een speciale balie om ze op te vangen.

Meer controle op commerciële activiteiten hoger onderwijs

Het kabinet wil graag dat hogescholen en universiteiten meer geld ophalen bij het bedrijfsleven. Om dat allemaal in goede banen te leiden, kondigt minister Bussemaker van OCW nieuwe regels aan. Bedrijven die betalen voor onderzoek, ondernemende wetenschappers die hun uitvinding te gelde te maken, docenten die bedrijfstrainingen geven: het levert hogescholen en universiteiten allemaal extra geld op. Lees verder op: Punt.avans.nl

Hoe krom moeten ouders gaan liggen?

Voor aankomend eerstejaars studenten beginnen vandaag de introductieweken. Voor het eerst krijgen zij geen beurs meer van de overheid. Hoe betalen zij hun studie? Gaan ze lenen? En hoeveel moeten ouders bijleggen? 'Het komt wel goed.'

Vanaf de geboorte sparen voor de studie van je kind. Sommige ouders doen het, maar tot nu toe vonden ze dat bij het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) niet echt nodig. Moeten ouders, nu de basisbeurs is afgeschaft, dat gat vullen om ervoor te zorgen dat hun kind schuldenvrij blijft? "Een mooi streven, maar in het nieuwe systeem wordt dat heel lastig", zegt budgetcoach Marion Weijers van het Nibud. Want een student op kamers heeft gauw 1000 euro per maand nodig, becijfert het Nibud (zie kader). Weinig ouders kunnen dat ophoesten, zeker als er meer kinderen in het gezin zijn, zegt Weijers. Met de basisbeurs konden studenten bijna een derde van de kosten dekken. Met een baantje erbij en een ouderlijke bijdrage kwamen de meesten een heel eind.