Weet jij al welke hbo-opleiding je wilt gaan doen na de havo of het vwo? Welke beroepen je echt geweldig lijken? Of heb je nog geen idee? Veel leerlingen hebben behoefte aan wat hulp om zich beter voor te bereiden op hun toekomst. Daarom organiseren middelbare scholen LOB-lessen.
LOB is de afkorting van loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Dit is een vast onderdeel van het onderwijsprogramma van het vmbo, de havo en het vwo. Het doel van LOB is om jongeren te helpen bij het maken van een paar belangrijke keuzes. Bijvoorbeeld de profielkeuze in de derde klas van de middelbare school. Het profiel waarin je eindexamen doet, bepaalt voor welke hbo-opleidingen je je mag inschrijven. Een andere belangrijke keuze is wat je na je eindexamen wilt gaan doen. Welke hbo-opleiding kies je? Welk beroep wil je later hebben en in welke sector? Ook deze keuzes komen aan bod tijdens de LOB-lessen. Scholen bepalen zelf de inhoud van LOB.
Ben jij al aan het rondkijken voor leuke hbo-opleidingen? Of moet je eerst nog je profiel kiezen? In welke klas je ook zit, het is goed om alvast na te denken over een vervolgopleiding. Ook dat leer je tijdens de LOB-lessen. Je gaat na welke richtingen je aanspreken. Bijvoorbeeld een hbo-opleiding op het gebied van gezondheid. Of misschien kom je erachter dat technische bachelors echt iets voor jou zijn. Je krijgt ook meer inzicht in welke banen en sectoren bij je passen. Verder leer je hoe je jouw doelen op carrièregebied kan bereiken. Hiervoor is het belangrijk dat je je kwaliteiten, talenten en motivatie goed op een rij hebt. Deze noem je jouw 'loopbaancompetenties'. Die schrijf je op in je persoonlijke 'loopbaandossier'.
Een belangrijk onderdeel van loopbaanoriëntatie en -begeleiding is het ontwikkelen van je loopbaancompetenties. Er zijn vijf loopbaancompetenties. Het zijn de vaardigheden die je verder helpen bij het kiezen van de juiste hbo-opleiding en een geschikte loopbaan. Je weet beter wat je echt wilt en wat bij je past. Als je deze vijf competenties goed ontwikkelt, wordt het gemakkelijker om te kiezen en je doelen te bereiken.
► Je motivatie Weet je wat je graag wilt in een baan? En waar ga je harder van lopen? Door het ontwikkelen van de loopbaancompetentie 'motievenreflectie' krijg je een beter inzicht in wat jou motiveert.
► Je kwaliteiten Ben je proactief? Kan je goed luisteren? Ben je een verzorgend type? Of gaat verhalen schrijven jou heel goed af? Het zijn maar een paar voorbeelden van dingen die jij misschien goed kan. Tijdens het behandelen van de loopbaancompetentie 'kwaliteitenreflectie' denk je hierover na.
► Jij en beroepen Misschien heb je al een goed idee van welke beroepen je aanspreken. Maar passen deze beroepen wel bij jou als persoon en bij je kwaliteiten? En heb je wel het goede vakkenpakket voor de hbo-opleiding die opleidt tot dat beroep? Of misschien heb je nog geen idee wat je later wilt worden. Als je bezig bent geweest met de loopbaancompetentie 'werkexploratie', zal dat allemaal duidelijker zijn. Het is een eerste stap op weg naar je toekomst.
► Je netwerk opbouwen Na bepaalde hbo-opleidingen kan je overal aan de slag. Maar de meeste afgestudeerde hbo'ers moeten toch iets meer moeite doen om die geweldige baan te bemachtigen. Of om een stage bij een populaire organisatie te regelen. Bepaalde mensen kunnen je daarbij helpen. Maar dan moet je weten wélke mensen en hoe je met hen in contact komt. Dit zijn vaardigheden die je ontwikkelt tijdens het behandelen van de loopbaancompetentie 'netwerken'.
► Je loopbaan gericht sturen Niet alleen de hbo-opleiding die je kiest bepaalt je carrière, ook wat je zelf doet. Je hebt namelijk invloed op de richting van je loopbaan en het bereiken van je doel. Maar hoe? En hoe pak je dat aan? Dit komt aan bod als je aan de slag gaat met de competentie 'loopbaansturing'.
Tijdens de LOB-lessen leer je niet alleen veel, je schrijft ook alles op. Dus alles wat je hebt geleerd over jezelf, zoals je kwaliteiten en motivatie. Maar ook hoe je tot je ideeën en inzichten kwam. Zo heb je aan het eind van al die LOB-lessen een eigen loopbaandossier. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste keuzes voor je profiel, vervolgopleiding en loopbaan te maken. Naast de LOB-lessen is het ook slim om een beroepskeuzetest te doen.
Terug naar de homepage
21-11-2024 van 19:30 tot 21:00
Studeren aan de best presterende school! Kom langs op de open dag. Ontmoet de studenten en docenten van EuroCollege. Open dag EuroCollege Rotterdam: donderdag 21 november: meld je aan via https://www.eurocollege.nl/open-dagen/
21-11-2024 van 17:30 tot 19:00
Starten kan ook in januari. Wil je meer weten over IBHS, business in de praktijk, New Thinking, de sfeer, de opleiding en wat studeren aan IBHS nou zo uniek maakt? Meld je dan aan via www.IBHS.nl of bel met 020-210 15 10 voor onze inloop informatie avond.
21-11-2024 van 09:15 tot 11:00
Social Work, voltijd • Kijk voor meer data en aanmelden op hva.nl/meelopen.
21-11-2024 van 11:30 tot 13:15
Social Work, voltijd • Kijk voor meer data en aanmelden op hva.nl/meelopen.
Je kunt dan wel over een paar jaar een diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality biedt HBOstart een beroepskeuzetest aan. Doe de beroepskeuzetest.
Vul de studiekeuzetest in en ontvang direct een adviesrapport in je inbox. Met de resultaten van deze studiekeuzetest krijg je direct inzicht in je huidige situatie en ontdek je de volgende stap naar duidelijkheid over je studiekeuze. Doe de studiekeuzetest.
Ben jij al aan het rondkijken voor leuke hbo-opleidingen? Of moet je eerst nog je profiel kiezen? Kiezen is lastig. Daarom organiseren middelbare scholen LOB-lessen.
Sommige opleidingen op het hbo laten een beperkt aantal studenten toe. Dit heet een numerus fixus. Je moet je dan voor 15 januari aanmelden en vaak met een selectie, waardoor je niet altijd aan de opleiding mag beginnen! Bekijk het overzicht numerus fixus opleidingen.
Een krachtige 'vul-de-lege-velden-in' oefening om grip te krijgen op je studiekeuze en overzicht te creëren in de oceaan van studie mogelijkheden. Ontvang in 10 minuten je top-3 interessante studies met deze gratis invuloefening van studiecoach Tom.
Moet je nu een andere opleiding kiezen vanwege de klimaatcrisis en de oorlogen in Oekraïne of Israël? Bedenk wel dat je pas over minimaal 4 jaar klaar bent met je opleiding. Er kan in die tijd veel veranderen. Maar waar moet je nu echt naar kijken bij het kiezen van een opleiding in een crisis?
Waar kun jij je het beste op concentreren bij het vinden van een hogeschool of hbo opleiding? Bepaal niet eerst de hogeschool, maar oriënteer je eerst op het aanbod van opleidingen. Welke stappen kun je nemen om uit één van de vele hbo opleidingen te kiezen.
Wat te doen na je hbo-opleiding? Dat is de vraag. Ga je gelijk aan de slag op de arbeidsmarkt? Of duik je verder in de boeken? Kortom: moet je werken of doorstuderen?
Elke hbo-opleiding heeft toelatingseisen. Je vakkenpakket van de middelbare school moet aansluiten op de opleiding. Heb jij het juiste profiel gekozen en heb je een toelaatbaar diploma?
Het is duidelijk gebleken dat het beter is de hogeschool te bezoeken om de sfeer te proeven, studenten te vragen hoe de opleiding nou écht is en proeflessen te volgen in een collegezaal. Hopelijk komt die tijd van corona nooit meer terug, maar je weet het nooit. Hoe kun je een opleiding kiezen tijdens een pandemie? Lees hier verschillende tips.
Zoek jij een hogeschool? Wij hebben bijna alle hogescholen op deze kaart opgenomen. Bekijk de kaart hogescholen in Nederland. Het aanbod is groot en dat maakt kiezen lastig. Wij helpen je graag met je studiekeuze. Misschien staat jouw aankomende hogeschool wel in dit overzicht.
De meeste studenten beginnen in september met een hbo-opleiding. Maar bij sommige opleidingen is het ook mogelijk om in februari te starten. Heb jij interesse?
Wil je een hbo-diploma? Maar denk je dat een hbo-bachelor net iets te moeilijk is? Bekijk dan de mogelijkheden voor het volgen van een associate degree-opleiding.
Een post-hbo-opleiding is een praktijkgerichte studie die je volgt na je reguliere hbo-studie of als je werkt op hbo-niveau. Het is een studie die op hetzelfde gebied is als je bachelor of baan. Sommige mensen kiezen voor een post-hbo-opleiding om zich verder te ontwikkelen of te specialiseren in een deelgebied van hun werk.
Een hogeschool kan je weigeren voor een hbo-opleiding. Maar niet zomaar: bekijk hier welke redenen dat kunnen zijn.
Veel hbo-opleidingen organiseren proefstudeerdagen. Misschien heb jij daar al aan meegedaan. Proefstuderen is niet hetzelfde als een meeloopdag. Tijdens een proefstudeerdag volg je een vast programma van een halve of een hele dag, meestal samen met een paar andere 'proefstudenten'. Tijdens meeloopdagen zit je wel bij echte colleges, samen met studenten die de opleiding al doen.
Wil jij na je mbo-opleiding verder studeren? Er zijn een aantal dingen om de overstap van het mbo naar het hbo gemakkelijker te maken, maar let ook op de valkuilen
Na de havo ligt een studie aan het hbo voor de hand. Wat zijn je mogelijkheden? Hoe kies je de perfecte studie na de havo op een hogeschool.
Ook al geeft een vwo-diploma je toegang tot de universiteit, dat wil niet zeggen dat je dat ook moet doen. Want misschien past een hbo-opleiding veel beter bij jou. Lees hier waarom het soms een beter keuze is om van het vwo naar het hbo te gaan.
Wil je naar een hbo opleiding gaan volgen? Dan moet je een toelaatbaar diploma bezitten. Wanneer je uit het buitenland komt en naar het hbo gaat gelden er andere regels.
Ga je binnenkort starten met een hbo-studie? Dan krijg je te maken met allerlei kosten. Wat kost een hbo opleiding?
Wil je een hbo-opleiding doen? Als je 21 jaar of ouder bent, kan je een speciale toelatingstoets maken. Lees hier alles over de 21+ toets.
Wil jij een hbo-opleiding gaan volgen? Maar denk je dat dat niet kan omdat je geen toelaatbaar diploma hebt? Dan is er goed nieuws: er zijn een paar manieren om zonder diploma naar het hbo te gaan!
Zit je in de derde klas van de havo of het vwo? Dan is het tijd om een profiel kiezen. Sommige leerlingen weten al lang wat ze willen, maar andere hikken aan tegen de profielkeuze.
Ben je op zoek naar een opleiding aan een hogeschool? Of heb je al een studie op het oog? Check altijd of deze in het CROHO staat. Hier lees je wat het CROHO is en wat jij er als (toekomstige) student mee te maken hebt.
Werk je al een paar jaar en wil je de overstap maken naar lesgeven aan leerlingen op de havo, het vwo of het mbo? Of ben je nu bezig met een hbo-opleiding en wil je daarna voor de klas staan? Dan is een kopopleiding iets voor jou.
Wat je reden ook is, als je wil stoppen met je hbo-opleiding moet je veel regelen. Bekijk het stappenplan hoe je kunt stoppen met een hbo opleiding.
Als je een publieke hbo-opleiding wil gaan volgen, moet je je daarvoor uiterlijk op 1 mei aanmelden. Maar wat als je na 1 mei erachter komt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Is switchen dan nog mogelijk?
Naast reguliere hogescholen, kun je kiezen voor particuliere hogescholen. Wat zijn de verschillen tussen reguliere en particuliere hbo studies?
Wil jij een hbo-bachelor doen, maar heb je geen zin om vier jaar te studeren? Bijvoorbeeld omdat je na de middelbare school zo snel mogelijk aan het werk wil? Bekijk of jij een verkorte hbo opleiding kunt doen.
Start jij op een hogeschool? Dan kijk jij vast je oog uit. Een hoop nieuwe indrukken en misschien overweeg je wel om op kamers te gaan. Het eerste jaar op een hogeschool kan knap lastig zijn. Wij hebben daarom een paar studenten tips voor het hbo opgesteld.
Wat is een propedeuse, precies? Wat moet je daarvoor doen en wat kun je ermee? En wat als je niet genoeg punten voor je propedeuse haalt?
De meeste hbo'ers krijgen na hun eerste studiejaar een BSA. Maar wat is een BSA precies?
Zit jij in het eerste jaar van je opleiding? Dan krijg je te maken met het BSA. Ben jij het het oneens met je BSA? Dan kan je bezwaar maken tegen het bindend studieadvies. Lees hier hoe je dat kunt doen.
Vaak heb je met DUO te maken als het over je studiefinanciering gaat. Het kan zijn dat je twijfelt aan hun beslissing. Hoe kun je na zo'n beslissing bezwaar maken bij DUO?
Ben je (net) begonnen met een hbo-opleiding, maar vind je die toch niet zo leuk? Of moet je om een persoonlijke reden stoppen met je hbo-studie? Lees hier of je zomaar kunt stoppen met je opleiding.
Na een hbo opleiding mag je een titel Bachelor, Master of Associate degree dragen. Welke titel mag jij achter je naam zetten na je hbo-studie?
Veel mensen denk dat je alleen op de universiteit kunt promoveren. Maar sinds kort kun je ook op het hbo promoveren. Lees hoe je dat kunt doen.
Overweeg jij om op kamers te gaan? De zoektocht naar een kamer is lastig in de meeste steden. Hier kun je van alles lezen over studentenkamers.
De meeste studenten vinden hun stage de meest leerzame periode van hun opleiding. Wij hebben een aantal stage ervaringen van hbo studenten verzameld.
Studeren is best prijzig, want je staat volop in het leven. Hier staan handige tips over geld tijdens je studententijd.
Heb je bijna de propedeuse van je hbo-opleiding op zak? Of zit je in het laatste jaar van je hbo-bachelor? Dan is het mogelijk om door te stromen naar de universiteit. Lees hier hoe je dat moet doen.
Heb jij binnenkort het diploma van je hbo-bachelor op zak? Bekijk wat je na je hbo opleiding kunt gaan doen.
Je bent hard op weg om je HBO-diploma te halen en je staat klaar om je eerste stappen in de werkwereld te zetten. Naast je kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens een opleiding is het behalen van je rijbewijs een belangrijke troef die je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Maar hoe pak je dit aan tijdens je studie en waarom is het zo’n slimme zet? Je leest het hier.
Je hebt je diploma (bijna) op zak en je staat aan de start van je werkcarrière. De eerste stap op de carrièreladder begint met het zoeken naar een leuke startersfunctie. Lees meer over het opstellen van een cv.