HBO Opleiding tot Verpleegkundige

HBO Opleiding tot Verpleegkundige

Jij bent iemand met hart voor andere mensen. Als verpleegkundige leer je hoe je patiënten moet verzorgen en verplegen. Je bent een stevige persoonlijkheid, die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken en zéker geen angsten heeft voor hechtingen, bloed, injecties, pillen of geëmotioneerde patiënten.

Verpleegkunde iets voor jou?

De studie Verpleegkunde past bij jou als je integer bent, flexibel, stressbestendig, empathisch, sociaal vaardig, een goed inschattingsvermogen hebt, observerend bent en een goede motoriek hebt.


Welke vakken krijg je tijdens je Opleiding tot Verpleegkundige?

De gezondheidszorg is een branche die constant in beweging is. Er vinden dagelijks nieuwe ontwikkelingen en innovaties plaats. De hogescholen die een opleiding Verpleegkunde aanbieden zorgen ervoor dat ze constant op die zaken anticiperen. Natuurlijk zijn er een aantal algemene verpleegkundige vakken die altijd terug blijven komen, zoals anatomie, verpleegkundig redeneren, pathologie en fysiologie. Daarnaast zijn er algemene vakken zoals taalbeheersing, de organisatie rondom zorg, ethiek en rechten. Ook leer je veel praktische vaardigheden. In het derde jaar ga je je specialiseren in algemene gezondheidszorg, maatschappelijke gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg of verpleegkundige gerontologie geriatrie. In het laatste jaar van je studie ga je binnen jouw specialisatie een afstudeerproject doen.

Kan ik mij specialiseren tijdens de Opleiding tot Verpleegkundige?

Op sommige hogescholen kun je je gaan specialiseren in techniek (zodat je operatieassistent of anesthesiemedewerker kunt worden) of juist in een pure verpleegkundige vaardigheid (intensieve zorg, kinderverpleegkunde, gynaecologieverpleegkundige, geriatrie of dialyse).

Wat kun je worden met hbo Opleiding tot Verpleegkundige?

Na de opleiding verpleegkunde kun je werk vinden in bijvoorbeeld een ziekenhuis, in de thuiszorg, een verpleeghuis, kraamzorg, verzorgingstehuis of GGD. Als verpleegkundige zou je er voor kunnen kiezen om na het behalen van je diploma intern verder te studeren, waarna je meer verantwoordelijkheden en een hogere functie krijgt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een hbo-master te volgen tot bijvoorbeeld nurse practitioner.

Bestaat er een duale opleiding hbo-Verpleegkunde?

Wanneer je kiest voor een duale variant van de opleiding tot Verpleegkundige, dan combineer je leren met werken. Je wisselt je lessen af met praktijkervaring in de zorg. Gedurende de hele duale opleiding ben je in dienst van een zorginstelling en krijg je begeleiding van een ervaren collega. Naarmate je verder komt in de opleiding, krijg je de kans om betrokken te zijn bij complexere patiëntenzorg en werk je steeds zelfstandiger. Hier kun je wat meer lezen over de duale opleiding tot Verpleegkundige.

Kun je Verpleegkunde in deeltijd studeren?

De opleiding Verpleegkunde is ook in deeltijd te volgen. Op die manier kun je tegelijk werken en een studie volgen. Lees hier alles over de Opleiding tot Verpleegkundige in deeltijd en Verpleegkunde deeltijd. Andere interessante deeltijdopleidingen zijn Management in de zorg deeltijd en Toegepaste Gerontologie deeltijd.

Door met studeren?

Verder leren na de verpleegkunde-opleiding kan. Lees hier verder over een master verpleegkunde. Daarnaast kun je kiezen voor een master fysiotherapie.

Op deze pagina hebben we het over hbo Opleiding tot Verpleegkundige, maar sommige hogescholen bieden deze opleiding aan onder de naam Verpleegkunde of Bachelor of Nursing.



Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding tot Verpleegkundige



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Finhas
ik wil me graag aanmelden voor opleiding verpleegkundige en zou graag willen weten of er nog plekken beschikbaar zijn?

Britt
Ik wil graag na de middelbare hbo verpleegkundige doen. Nu heb ik me vakkenpakket al helemaal gekozen alleen twijfel ik tussen Wiskunde A en B, zelf wou ik voor B omdat ik beter met formules werk, maar wat is verstandiger voor HBO verpleegkundige?

Marloes
Ik heb 3 jaar hbo-v gedaan ruim 20 jaar geleden daarna werd ik eindelijk ingeloot voor m'n verloskunde studie. Nu zou ik toch ook graag m'n verpleegkunde opleiding af willen maken. Kan dit nog of moet ik van voor af aan weer beginnen?

Elisabeth
Wat zijn de vakken, die je het eerste jaar leert? Is er een overzicht per jaar te zien?

Amina
Welke boeken heb ik nodig voor hbov jaar 1 voltijd? Hoor dat veel mensen sommige boeken niet eens gebruiken


Neslihan Demirci
Hallo,

ik wil graag een toelatingstest doen voor deze opleiding. kan het alleen niet vinden.

← Terug naar Gezondheid

Wat is het studieniveau? hbo bachelor
Isat-code 34560, (39283)
Hoelang duurt deze opleiding? 4 jaar
Is dit een numerus-fixus opleiding? Hanzehogeschool Groningen
Wat is het collegegeld in 2025-2026? € 2.601,- (publieke hogeschool, voltijd)
Aantal ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Welke titel krijg je na de opleiding? Bachelor of Science
Wat is de internationale naam? Nursing
Is er een duale of deeltijdopleiding? ja

De Opleiding tot Verpleegkundige kun je starten met elk havo of vwo profiel. Voor de Opleiding tot Verpleegkundige is biologie wel een pré, maar niet verplicht. Met een n&g profiel zit je dus sowieso goed! Ook ben je toelaatbaar met een mbo diploma op niveau 4. De Hanzehogeschool Groningen heeft voor de Opleiding tot Verpleegkundige een numerus fixus ingesteld. Deze school laat daarom een beperkt aantal studenten toe. Beschik je niet over één van de genoemde diploma's en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de 21+ toets. Je kunt dan alsnog beginnen als je voor deze test slaagt. Je moet tijdens dit toelatingsexamen altijd examen doen in Nederlands en Engels, aangevuld met 1 of 2 andere vakken, zoals: biologie of wiskunde (a of b)

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

De Opleiding tot Verpleegkundige is alleen aan de Hanzehogeschool Groningen een numerus fixusopleiding. Hier moet jij je voor 15 januari aanmelden. Bij de andere publieke hogescholen zonder 'fixus' kan dat tot 1 mei en bij een particuliere hogeschool zelfs tot 1 september. Hier kun je voor het aankomende studiejaar een overzicht vinden van alle numerus fixus opleidingen hbo. Hogescholen kennen een numerus fixus voor behoorlijk wat zorg opleidingen. Er worden aan zo'n opleiding maar enkele studenten toegelaten. Middels een selectie met rangnummers wordt bepaald wie mag starten. Dit voorkomt bijvoorbeeld een overschot aan afgestudeerden die anders geen baan kunnen vinden.

Als je kiest voor de Opleiding tot Verpleegkundige of Verpleegkunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Je moet dan wel aan voorwaarden voldoen.