HBO Sportkunde

HBO Sportkunde

Is acht uur per dag achter een bureau zitten niks voor jou, maar wil je wel 'iets' met management doen? Blijf je liever in beweging? Kies dan voor een sportieve managementopleiding. Bij de hbo-opleiding Sportkunde leer je voor een functie op het gebied van management en beleid in de sportwereld. Een interessante combinatie dus!

Loop jij warm voor Sportkunde?

Houd je van sporten, ben je commercieel ingesteld, heb je gevoel voor cijfertjes, kun je mensen goed motiveren en aansturen en ben je iemand die snel in actie komt, kies dan voor de hbo-opleiding Sportkunde.


Welke vakken krijg je tijdens je Sportkunde?

Sommige hogescholen die de studie Sportkunde aanbieden, hebben een groot management gedeelte. Anderen scholen vinden een gezonde levensstijl van mensen belangrijker. Hier spelen voeding en bewegen een aanzienlijke rol binnen de opleiding. Meer of minder krijg je vakken als begeleiden sportactiviteiten, denken in beweging, ehbo, bewegen en beïnvloeden, lichaamsgerichte methodiek, turnen, zwemmen, sportmanagement en sportpsychologie. Bij de Hogeschool van Amsterdam kun je een Engelse variant van Sportkunde volgen: Sport Studies.

Wat kun je worden met hbo Sportkunde?

Met je bachelor diploma Sportkunde op zak kun je werken als onder andere projectleider, sportmakelaar, event manager, sportadviseur bij een overheidsinstelling, personal coach, beleidsmedewerker bij een sportbond, sport & recreatie of als manager van een sportschool. Liever zelfstandig? Dan kun je ook kiezen om voor jezelf te beginnen, bijvoorbeeld met een eigen sportschool of een bureau voor sportmanagement.

Ga jij voor deeltijd?

Van de opleiding Sportkunde bestaat er ook een deeltijd studie. Hier kun je alles vinden over HBO Sportkunde deeltijd. Daarnaast kun je ALO deeltijd en Sportmanagement deeltijd overwegen.

Doorstuderen?

Verder studeren na deze sportopleiding kan. Bekijk de mogelijkheden voor het volgen van een master Sport & Bewegen.

De opleidingen Sport & Bewegingseducatie (SBE), Sport & Bewegen, Sport, Gezondheid en Management (SGM) en Sport, Management en Ondernemen (SMO) zijn opgegaan in de opleiding Sportkunde.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding HBO Sportkunde



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Guy
Is de opleiding sportkunde ook voor een groot deel of volledig online te doen?

Guy
Kun je een opleiding HBO Sportkunde ook volledig online volgen? (ivm mijn huidige sportcarriere)

Suzanne Aapkes
Is het ook mogelijk deze opleiding te volgen op afstand?

Roos
Hallo,

Ik ben nu bezig met HAVO Natuur en Gezondheid(jaar 4) en ben opzoek naar een vervolgopleiding.
Nu doe ik zelf veel turnen en vraag ik me af hoe je topcoach kan worden in het turnen omdat me dit interesseert.
Is deze opleiding daar geschikt voor of zou ik een keer kunnen kijken bij deze opleiding?

mvg,
Roos Hulleman

Debbie Nijkamp
Indien je een opleiding sportkunde met nadruk op de gezonde levenstijl; welke hbo opleiding is dan het best passend?

marciano
ik zit in suriname en wil graag deze sportkunde opleiding volgen, kan dat online en is het internationaal erkend, wat zijn de condities etc

← Terug naar Gezondheid

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34040
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding Hogeschool van Amsterdam
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Arts
Internationale naam Sport Studies
In deeltijd of duaal ja, in deeltijd

Bij Sportkunde mag je starten met elk havo en vwo profiel. Voor de meeste sportieve opleidingen dien je wel voor een fysieke test/ medische keuring te slagen. MBO-ers kunnen na het behalen van een diploma op niveau 4 ook aan deze opleidingen beginnen. Wanneer je 21 jaar of ouder bent en niet over de juiste diploma's beschikt, dan kun je het 21+ toelatingsexamen doen om toegelaten te worden. De inhoud van deze toets verschilt per hogeschool. Je moet tijdens dit toelatingsexamen altijd examen doen in Nederlands en Engels, aangevuld met 1 of 2 andere vakken, zoals: biologie of wiskunde (a of b).

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Als een opleiding een numerus fixus heeft ingesteld, dan laten zij maar een beperkt aantal studenten toe. Middels een selectie wordt bepaald wie er aan de opleiding mag beginnen. Als student moet jij je dan voor 15 januari aanmelden. Om een overschot aan studenten te voorkomen is aan de Hogeschool van Amsterdam voor de opleiding Sportkunde een numerus fixus ingesteld. De andere hogescholen die Sportkunde aanbieden kennen geen numerus fixus. Heb je interesse in deze sportopleiding, dan dien jij je bijna overal voor 1 mei aan te melden. Is het een particuliere opleiding? Dan kun jij je vaak nog vlak voor de start in september inschrijven. Hier kun je een overzicht met alle numerus fixus opleidingen hbo vinden.

Wanneer jij kiest voor één van deze sportieve hbo opleidingen, dan heb je misschien recht op studiefinanciering. Wel moet je dan voldoen aan een aantal voorwaarden. Je ontvangt dan o.a. een studielening tegen zeer lage rente en dat is veel voordeliger dan lenen bij een bank. Studeer je aan een particuliere hogeschool, dan kun je meer lenen. Vaak mag je ook 4 jaar lang gratis reizen met de trein, metro of bus. Vraag de studiefinanciering minimaal 3 maanden voor jij aan de opleiding begint aan bij DUO.