Ben je heel creatief? Dans je de sterren van de hemel? Droom je van een carrière als interieurontwerper? Of doe je niets liever dan mooie voorwerpen maken? Dan kun je bij een van de vele opleidingen aan de kunstacademie je hart ophalen. Van dans tot vormgeving en van theater tot beeldende kunst: het kan allemaal en nog veel meer. Verschillende hogescholen in Nederland hebben een kunstacademie. Misschien wel het belangrijkste als kunstenaar is dat je creatief en artistiek bent. En daarnaast zijn zelfstandig kunnen werken, analyserend en volhardend ook belangrijke eigenschappen. Vrijwel alle opleidingen aan de Kunstacademie kennen een toelatingsprocedure.
Welke kunstzinnige opleiding je ook kiest, een bachelor aan een kunstacademie bereidt je heel goed voor op je toekomstige vakgebied. Afhankelijk van de gekozen richting krijg je bijvoorbeeld les over tekenen, fotograferen, kleien, acteren, zingen, muziek maken en/of dansen. Daarnaast ben je heel veel uur per week praktisch bezig. Op die manier krijg je alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt als professioneel kunstenaar, ontwerper of artiest, onder de knie. Je begint altijd met het basisjaar. Daarin maak je kennis binnen je opleiding met de verschillende richtingen. Denk daarbij aan onder meer tekenen, dans, muziek, schilderen, sculptuur, gemengde media en ontwerpen. Ook ga je op bezoek bij culturele instellingen en werk je aan projecten. Na het eerste jaar kies je een specialisatie en ga je de diepte in. Bij Vormgeving houd je je bezig met dingen als redactie, beeld en typografie. Kies je voor Autonome Beeldende Kunst, dan leer je alles over het maken van beelden. Of wordt het Achitectural Design, waarbij gebouwen, interieur, stedenbouw, meubels en tentoonstellingsontwerp centraal staan? De opleiding Achitectural Design wordt gegeven onder de accreditatie van Beeldende Kunst en Vormgeving. Bij alle opleidingen van de Kunstacademie krijg je ook theoretische lessen over bijvoorbeeld materialen, kunst en design.
Binnen een Kunstacademie kun je kiezen voor verschillende kunstopleidingen. Je kunt ze lang niet allemaal vinden aan een bepaalde kunstacademie, goed orienteren is dus het devies. Op de kunstacademies kom je heel veel verschillende namen tegen van opleidingen. Niet allemaal hebben ze een eigen accreditatie (croho-erkenning). Bij ArtEZ Hogeschool bijvoorbeeld krijgen studenten van de opleidingen Animation Design, Creative Writing, Crossmedia Design, Fashion Design, Illustration Design, Interieurarchitectuur, Moving Image of Product Design allemaal na afloop een diploma voor hbo Vormgeving. En bij de Gerrit Rietveld academie vallen alle bachelors onder de accreditatie van de opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving.
Je moet in ieder geval een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebben voor deze bacheloropleiding. Verder kent elke opleiding aan een Kunstacademie een toelatingsprocedure. Vaak worden er geen eisen gesteld aan de profielkeuze. Meestal bestaat deze uit een paar selectierondes. Tijdens die rondes kijken docenten of je het in je hebt om de kunstacademie succesvol af te ronden. Je legt dan bijvoorbeeld uit waarom je juist die opleiding wilt doen en wat je al gedaan hebt. Ook beoordeelt de selectiecommissie je werkstukken, bijvoorbeeld tekeningen, foto's of ontwerpen, of vaardigheden zoals dansen, acteren of zingen.
Na een vierjarige bacheloropleiding aan de Kunstacademie ga je aan het werk als zelfstandig kunstenaar, ontwerper, fotograaf of acteur. Wat je precies gaat doen, hangt natuurlijk af van de richting die je kiest, jouw specifieke talenten en hoe je je ontwikkelt tijdens de opleiding. Maar ook voor welke kunstacademie je kiest. De ene hogeschool legt de nadruk bij de opleidingen anders dan de andere. Op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam bijvoorbeeld is veel aandacht voor architectuur. Maar is jouw grote droom balletdanseres worden? Dan kun je weer het best naar de kunstacademie in Amsterdam.
Viel je als kind al op door je talent en creativiteit? Is schilderen, fotograferen, ontwerpen, dansen of acteren echt jouw passie en wil je niets liever dan er je beroep van maken? En heb je een flinke portie doorzettingsvermogen? Dan is de kunstacademie een goede keuze voor jou.
Past een voltijdse opleiding niet bij jou? Dan kun je overwegen om een deeltijd kunstopleiding aan de Kunstacademie te volgen. Let op, want niet van alle kunstopleidingen bestaat een deeltijd variant.
greetje
Een leerling van mij afkomstig uit oekraine wil graag aan deze opleiding beginnen. Wat moet zij daarvoor doen?
suyen koffy
ik wil leren tekenen, en grafisch design, schilderijen tekenen welke is de juiste opleiding voor dit?
← Terug naar Cultuur en Kunst