HBO Industrieel Product Ontwerpen

HBO Industrieel Product Ontwerpen (IPO)

Ben jij geïnteresseerd in vormgeving, bedrijfskunde én techniek, dan is de hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen, kortweg IPO, dé ideale studie. Bij IPO is het belangrijk dat de ontwerpen ook daadwerkelijk in productie worden genomen. Kun jij 'iets' mooier, beter, duurzamer en gebruiksvriendelijker maken? Denk aan gereedschappen, meubels, medische apparaten, koffiezetapparaten of betere verpakking voor een verfblik. Behalve de vorm van een ontwerp is ook de gebruiksvriendelijkheid enorm belangrijk en de wijze waarop je het product zo goed(koop) mogelijk in de markt zet. Een zeer afwisselende studie dus!


Welke vakken krijg je tijdens je IPO studie?

In het eerste jaar ga je producten ontleden, analyseren en ontwerpen. Je krijgt vakken als: ergonomie, construeren en materiaalkunde. Verder zijn communicatieve vaardigheden en productietechnieken erg belangrijk en leer je van andere studenten door veel in projectgroepjes te werken. In de hogere jaren van je studie kies je een specialisatie, bijvoorbeeld Kunststoffen of Productrealisatie. In het derde en vierde jaar ga je stage lopen.

Benodigde vaardigheden voor de studie IPO

Een industrieel productontwerper in spé is iemand die een kei is in conceptueel denken, slimme oplossingen kan vinden, rekenkundig inzicht heeft, creatief is én commercieel inzicht heeft.

Wat kun je worden met hbo Industrieel Product Ontwerpen?

Met je IPO bachelordiploma op zak kun je ontwerper of ontwerp-uitwerker bij een ontwerpbureau worden. Of engineer op de design development afdeling van een productiebedrijf, adviseur op het gebied van ergonomie of verpakkingsontwikkelaar bij bijvoorbeeld een levensmiddelenbedrijf. Je zou natuurlijk ook kunnen overwegen om zelfstandig ontwerper te worden.

Aan de universiteit

Van IPO bestaat er ook een universitaire variant. Je krijgt daar minder praktijklessen en doet daar meer zelfstudie. Lees hier verder over de opleiding Industrieel ontwerpen.

Op deze pagina hebben we het over hbo Industrieel Product Ontwerpen, kortweg IPO. Maar wist je dat de opleiding Human Technology is opgegaan in IPO.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding IPO



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Marco
Is de IPO ook ergens in deeltijd te volgen?

J. de Hond
Ik ben op zoek naar een duaal opleiding industrieel ontwerp.

Kunt u adviseren?

Bedankt,

Jan de Hond

Ton
op deze pagina mist de IPO opleiding op de Hanze in Groningen

Joris
Ik heb het profiel Cultuur & Maatschappij (HAVO met Wiskunde A), maar ben wel heel erg geïnteresseerd in deze opleiding. Wat zou ik extra aan vakken moeten halen om toch deze opleiding te kunnen doen?

Met vriendelijke groet,
Joris Nelemans

janet
Goedendag, mijn dochter van 15 moet een vakkenpakket gaan samenstellen om ermee haar Bac te behalen in Frankrijk. Mijn vraag is hoekte Franse Bac diploma wordt gezien in NL? Is dat VWO niveau of Havo niveau? Welke vakken moet zij sowieso in het pakket hebben om snel aangenomen te kunnen worden voor deze opleiding?
Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. Met vrg, Janet Reuterink

← Terug naar Cultuur en Kunst

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34389
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Industrial Design Engineering
In deeltijd of duaal nee

Je zit sowieso goed met een n&t profielkeuze. Met een c&m profiel van de havo kun je niet met Industrieel Product Ontwerpen starten en aan e&m-ers wordt natuurkunde gevraagd. Met een n&g profiel kun je niet zonder natuur, leven en technologie of natuurkunde beginnen. Zit je op het vwo, dan gelden de verplichte vakken voor een e&m of n&g niet. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 ben je toelaatbaar. De Hogeschool Rotterdam heeft een numerus fixus ingesteld voor IPO. Deze hogeschool laat maar een beperkt aantal studenten toe. De 21+ test biedt een uitdagende toelatingsmogelijkheid voor mensen van 21 jaar of ouder die niet over een diploma beschikken waarmee zij toegelaten kunnen worden tot een hogeschool. Je krijgt tijdens het 21+ examen in ieder geval de vakken Nederlands en Engels. Dit wordt vaak aangevuld met één of meerdere vaktoets(en). Het is een lastige route, maar zo kun je misschien toch met de hbo opleiding starten.

Cultuur & Maatschappijnee
Economie & Maatschappijmet natuurkunde
Natuur & Gezondheidmet 1 extra exact vak
Natuur & Techniekja

Hogescholen kennen soms een numerus fixus voor bepaalde opleidingen. Er worden aan zo'n opleiding maar enkele studenten toegelaten. Via een selectie met rangnummers wordt bepaald wie mag starten. Dit moet een overschot aan afgestudeerden zonder baan voorkomen. Voor Industrieel Product Ontwerpen is er op dit moment nergens een numerus fixus ingesteld, dat was in het verleden anders. Hier kun je een overzicht met alle numerus fixus opleidingen hbo vinden.

Wanneer jij Industrieel Product Ontwerpen aan een erkende hogeschool volgt, dan heb je recht op studiefinanciering. Om dit te mogen ontvangen moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden.