HBO opleidingen

Waarom zou ik voor een hbo opleiding kiezen?

Het hbo (Hoger Beroeps Onderwijs) in Nederland kennen wij als een onderwijsvorm binnen het hogere onderwijs. Hbo opleidingen zijn te volgen aan een hogeschool. Je kunt het hbo-onderwijs pas gaan volgen wanneer je een mbo (niveau 4), havo- of vwo-diploma hebt behaald.

Aanvullende toelatingseisen op het hbo

Soms gelden aanvullende toelatingseisen. Mensen die ouder zijn dan 21 jaar, kunnen ook via een toelatingstest worden toegelaten tot sommige hbo-opleidingen (21+ regeling). Met een hbo diploma kan je hogere functies bekleden binnen de overheid of in het bedrijfsleven. Ook kun je na een hbo opleiding aan de universiteit gaan studeren of een master volgen. Hbo opleidingen zijn voornamelijk gericht op de praktijk en op de overdracht van theoretische kennis. Hogescholen proberen hun onderwijs zo veel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk. Helaas wil dit per hbo opleiding of hogeschool nog wel eens verschillen. Laat je daarom altijd goed informeren, wanneer jij een hbo opleiding wilt gaan volgen en vraag naar de arbeidsperspectieven.

Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Wel of niet een erkende hbo opleiding?

Op sommige websites kun je hbo opleidingen binnen het hoger onderwijs met elkaar vergelijken, maar let op want soms worden opleidingen in lijsten meegenomen die eigenlijk helemaal geen hbo opleiding zijn. De opleidingen zeggen dan wel dat de opleiding op hbo niveau is, maar je krijgt uiteindelijk helemaal geen hbo diploma na de opleiding. Sommige instellingen maken het helemaal bont, zoals IPD Opleidingen, CVA en Civas in Haarlem. Zij claimen dat zij hbo opleidingen aanbieden, terwijl zij geen officiële erkenning bezitten. Ook pretendeert het EPBS (EuroPort Business School) nog altijd dat zij hbo opleidingen aanbieden. In werkelijkheid zijn zij hun erkenning al jaren kwijt door fraude en slecht onderwijs. Deze aanbieders melden dat je daar dus een hbo opleiding kunt volgen, maar in werkelijkheid zijn zij niet meer dan een cursusaanbieder en bezitten zij meestal alleen een erkenning van een branchegerichte organisatie. Aan het einde van je cursus krijg je hier dus geen erkend hbo diploma! Het Ministerie van Onderwijs bereidt al een tijdje een wet voor om het gebruik van de termen 'universiteit' en 'hogeschool' te beperken tot wettelijk erkende instellingen, maar snel gaat dit niet. Wees tot die wet is aangenomen op je hoede, want zo voorkom je problemen. De hogescholen die op HBOstart staan hebben allemaal een CROHO erkenning van de overheid (of via een erkende hogeschool). Een enkele aanbieder die wij op de site tonen heeft een internationale erkenning via BTEC.

Officiële benaming hbo

Let daarnaast ook op de officiële benaming van de hbo opleiding (CROHO register). Hogescholen (en ook de erkende scholen) bedenken soms een eigen naam voor een hbo opleiding en dit kan veel verwarring veroorzaken. Zij houden zich dus niet aan de door de overheid ingevoerde CROHO benaming van de opleiding. Twijfel jij aan de echtheid van je diploma of aan de diploma-naam? Vraag het aan de instelling!

Associate degree-opleidingen

Net als bachelor opleidingen kun je een associate degree-opleiding volgen aan een hogeschool. Een ad-opleiding is ook op de praktijk gericht en leidt je op tot een bepaald beroep. Een ad-opleiding duurt 1 of 2 jaar en zit qua niveau tussen een mbo en hbo opleiding in.

Studieduur hbo opleiding

De meeste hbo opleidingen duren 4 jaar (soms 3 jaar, versnelde opleiding) en krijg je in totaal 240 ects studiepunten. Het eerste jaar is het propedeusejaar en daarna begint de hoofdfase. Wanneer jij je propedeusejaar goed hebt doorlopen van je hbo opleiding, kun je overstappen naar de universiteit. Laat je wel goed informeren over een overstap naar de universiteit door een decaan of iemand anders die hier veel van weet. Na een afgerond hbo-diploma aan een hogeschool mag je dan (eindelijk) een titel voeren, bc. (ofwel baccalaureus). In de praktijk wordt deze titel niet zo vaak gebruikt, maar in het buitenland wordt hier soms wel naar gevraagd. Voor het succesvol afronden van technische of natuurwetenschappelijke hbo opleidingen wordt soms nog de titel 'ing' gebruikt.

Let op de arbeidsmarkt!

Al gaat het nu veel beter in Nederland, zijn er tal van hbo opleidingen waar de arbeidsmarktperspectieven niet best van zijn. Hogescholen en opleidingen geven jou soms positievere informatie over kansen op werk in vergelijking met de werkelijkheid, omdat zij jou graag als nieuwe student willen verwelkomen. Laat je dus goed informeren over de arbeidsmarkt (en niet alleen via de hogeschool), wanneer jij een bepaalde opleiding wilt gaan doen. Wij hebben bij elke opleidingsbeschrijving een alinea over de arbeidsmarkt opgenomen. Wij willen namelijk niet, dat jij met veel pijn en moeite een hbo diploma hebt gehaald en daarna meer dan een jaar thuis op de bank zit. Dat is voor jou erg vervelend, maar ook voor de rest van Nederland, die in jouw diploma heeft geïnvesteerd met belastinggeld.

Open dagen hbo opleidingen

Als je meer wilt weten over een hogeschool of een opleiding, kun je natuurlijk altijd een open dag bezoeken. Wij hebben een actueel overzicht met open dagen hbo samengesteld. Hoe kun je nu het best kiezen uit al die hbo opleidingen? Concentreer je eerst op de hbo opleidingen (wat is leuk?) en bepaal daarna aan welke hogeschool je die opleiding wilt volgen. Soms kun je de HBO opleiding die je kiest ook volgen in je eigen woonplaats of provincie.

Overzicht hogescholen

Blijf je graag dicht bij huis (of juist niet...), wanneer je een hbo studie gaat volgen? Bekijk dan de kaart met hogescholen, je kunt precies zien waar je een hbo opleiding kunt vinden. Klik op de plaatsmarkering en je ziet welke hogeschool het is. Bekijk het overzicht met hogescholen in Nederland.

Numerus fixus hbo

Voor sommige hbo opleidingen hebben publieke hogescholen een numerus fixus ingesteld. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. Dit kan bijvoorbeeld komen door mindere arbeidsmarktperspectieven of te weinig stageplaatsen. Als student mag jij je per jaar voor maximaal 2 van dit soort studies aanmelden. Voor de opleidingen verpleegkunde en mondzorgkunde kun jij je maar bij één hogeschool per studiejaar aanmelden. Voor een numerus fixus opleiding moet jij je voor 15 januari hebben ingeschreven, terwijl dat bij andere publieke studies voor 1 mei dient te gebeuren. Particuliere hogescholen, kennen deze regeling niet. Bij elke hbo opleiding op HBOstart vermelden wij of de opleiding een numerus fixus heeft.

Invoering bachelor masterstructuur

Na de invoering van de bachelor-masterstructuur zijn hbo opleidingen 4-jarige bachelor opleidingen, ofwel hbo studenten zijn nu 'undergraduate-students'. Hierdoor kunnen studenten die een hbo opleiding volgen na het afstuderen de titel Bachelor of 'B.' voeren, dit is internationaal. In Nederland mogen de 'oude' titels 'ing' en 'bc.' nog wel worden gebruikt binnen de hbo opleidingen, maar je hoort dit bijna nooit meer. Na het behalen van je diploma kan je (na goedkeuring van een studieadviseur) ook nog een masterstudie gaan doen aan de hogeschool of de universiteit, in de studierichting van jouw hbo opleiding. Uitzonderingen zijn er wel, laat je daarom goed informeren, wanneer je een masterstudie na je hbo opleiding wilt gaan doen (jouw hogeschool weet precies welke masters jij kunt gaan doen). Hier kun je meer lezen over masteropleidingen in Nederland.

Faculteiten hogescholen

De meeste hogescholen kennen studierichtingen of faculteiten (zoals, economie, techniek of gezondheid etc.). Binnen een faculteit kan je verschillende hbo opleidingen volgen. Specialisatie volgt meestal vanaf het 3de jaar, dit is afhankelijk van welke hbo opleiding je wilt gaan volgen. Hierbij is het niet alleen belangrijk wat leuk en spannend is, maar ook wat je na jouw opleiding wilt gaan doen. Meestal is een stage in het 3de jaar verplicht. Gebruik deze stage ook voor de oriëntatie, want dan zie je goed hoe het in de praktijk gaat. In het 4de jaar ben je meestal verplicht een scriptie te schrijven en/ of een afstudeeropdracht te doen. Ook dan kan jij je oriënteren op het werkveld.

Stage en hbo opleidingen

Tijdens de meeste hbo opleidingen is een stage verplicht. Als je meer wilt weten over stages en ervaringen, dan kun je bij de stages meer lezen. Nieuwsgierig? Lees dan de vele stage-ervaringen.

Een hbo opleiding en dan op kamers?

Ga je een hbo opleiding volgen en het ouderlijk huis verlaten? Kies jij voor een groot, viezig en gezellig studentenhuis of huur je een eigen appartement? Je gaat bij je ouders weg en daarmee op jezelf wonen, maar hoe pak je deze grote stap aan? Op de volgende pagina's kun je van alles lezen over je eigen studentenkamer. Ook als hbo'er kun jij natuurlijk op kamers gaan. Wij hebben daarom een aantal belangrijke punten op een rij gezet. Lees meer over studentenkamers.

Nog vragen over jouw studiekeuze?

Heb je nog een vraag over jouw studiekeuze? Dan helpt studiekeuzeadviseur Tom jou graag. Uit eigen ervaring weet hij goed dat het kiezen van een opleiding erg moeilijk is. Hij kan je helpen met jouw studiekeuzevragen en probeert eventuele twijfels weg te nemen. Je kunt Tom bereiken via tom@studiekeuzemaken.nl.

Terug naar de homepage

Open dagen hbo opleidingen

21-11-2024

Fontys Hogeschool

Online voorlichtingen voltijd-, deeltijdopleidingen & masters

21-11-2024 van 19:30 tot 21:00

EuroCollege Hogeschool

Studeren aan de best presterende school! Kom langs op de open dag. Ontmoet de studenten en docenten van EuroCollege. Open dag EuroCollege Rotterdam: donderdag 21 november: meld je aan via https://www.eurocollege.nl/open-dagen/

21-11-2024 van 17:30 tot 19:00

IBHS - Amsterdam Hbo Business School

Starten kan ook in januari. Wil je meer weten over IBHS, business in de praktijk, New Thinking, de sfeer, de opleiding en wat studeren aan IBHS nou zo uniek maakt? Meld je dan aan via www.IBHS.nl of bel met 020-210 15 10 voor onze inloop informatie avond.