HBO Lerarenopleidingen Talen

HBO Lerarenopleidingen Talen (tweedegraads)

Je hebt gevoel voor taal wanneer je andermans teksten graag corrigeert, wanneer je van lezen en schrijven houdt en wanneer je je op vakantie graag de lokale taal wilt eigen maken. Met veel gevoel voor taal en didicatieve talent kun je leerlingen een taal bijbrengen. Dit is lastig en zeker wanneer dit een vreemde taal betreft. Wanneer dit jou goed af gaat, dan is een lerarenopleiding in talen wellicht iets voor jou.

Lerarenopleidingen in taal

Er is voldoende werk voor taaldocenten en zeker voor leraren in vreemde talen (hbo-niveau). Je kunt na een lerarenopleiding taal meteen gaan werken op een (v)mbo, havo of vwo (laatste twee onderbouw). Liever op de bovenbouw lesgeven aan havo en vwo-scholieren? Daar heb je een eerstegraads bevoegdheid voor nodig, die je kunt verkrijgen met een master.

HBO Lerarenopleiding Duits
Lerarenopleiding Duits

De Duitse taal is mooi, dat weten de liefhebbers allang. Ben jij dat?

HBO Lerarenopleiding Engels
Lerarenopleiding Engels

Ben jij ook gek op alles wat 'British' is? Doe dan de lerarenopleiding Engels.

HBO Lerarenopleiding Frans
Lerarenopleiding Frans

Ben jij dol op de Franse cultuur, van Eiffeltoren tot Franse chansons?

HBO Lerarenopleiding Fries
Lerarenopleiding Fries

Of je nu wel of geen echte Fries bent: houd je van de Friese taal, cultuur en literatuur?

HBO Lerarenopleiding Nederlands
Lerarenopleiding Nederlands

Voor liefhebbers van taal, schrijven en literatuur is de hbo-opleiding Leraar Nederlands een goede keus.

HBO Lerarenopleiding Spaans
Lerarenopleiding Spaans

¿Hablas español? Gaat je hart al sneller kloppen?

HBO Lerarenopleiding Talen
Lerarenopleiding Talen

Houd je van taal en literatuur? En wil je graag met jongeren werken?


Welke vakken krijg je tijdens de hbo lerarenopleidingen Talen?

Kennis van een taal in tijdens de opleiding een 'must'. Je moet het goed kunnen spreken, schrijven en lezen. Hierbij speelt de woordenkennis, grammatica en uitspraak een belangrijke rol. Is het der, die, of das? En is het un, unos, una of unas? Als leraar Duits of Spaans, moet je dit meteen herkennen en feilloos kunnen uitspreken. Voor de meeste taalopleidingen, zoals Duits, Frans en Engels, geldt dat het een vervolg is op je havo of vwo opleiding. Je hebt dus al wat voorkennis. Bij de talen die je niet hebt gehad start je vanaf het begin. Voor wat betreft de didactische vaardigheden is het belangrijk dat je leert om duidelijke uitleg te geven.

Praktijkstage

Net als bij de andere lerarenopleidingen is de stage een belangrijk onderdeel. Zo krijg je een goede indruk hoe het is om een echte leraar te zijn. Je heet in je stageperiode een Leerkracht In Opleiding (LIO).

Taalgevoel?

Is een hbo lerarenopleiding voor een taal iets voor jou? Het spreekt misschien voor zich, maar als je gevoel hebt voor taal, dan is een taalopleiding echt iets voor jou.

Werken en doorleren

Docentenopleidingen in talen kun je vaak ook in deeltijd volgen. Zo kun je blijven werken naast je lerarenopleiding. Of er is ruimte voor een gezin. Hier kun je de deeltijd lerarenopleidingen in talen vinden. Met een diploma in je hand van een lerarenopleiding kun je uit verschillende masters kiezen. Voor de hand ligt een aansluitende lerarenopleiding master of een master Leren & Innoveren. En met een master Pedagogiek leer je vooral over de ontwikkeling van kinderen.

Op deze pagina hebben we het over hbo lerarenopleidingen in verschillende talen. Daar kun je bijvoorbeeld onder verstaan de tweede graad hbo lerarenopleiding Duits, Engels, Frans, Fries, Spaans, Talen en natuurlijk ook Nederlands.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Docentenopleidingen Talen



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Fortuné
Kan men ergens een tweedegraadsbevoegdheid behalen in Nederland voor Italiaans?

← Terug naar Onderwijs en Opvoeding

Studieniveau hbo bachelor
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleidingen nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Education
In deeltijd of duaal ja

Met deze tweedegraads lerarenopleidingen mag je starten met elk havo-profiel. Voor de Lerarenopleiding Frans dien je jouw pakket aan te vullen met Frans en voor de Lerarenopleiding Duits met het vak Duits. Voor de vwo'ers zijn er geen restricties voor deze opleidingen op gebied van je profielkeuze of aanvullende vakken. Mbo'ers kunnen na het behalen van een diploma op niveau 4 ook aan deze opleidingen beginnen. Beschik je niet over een diploma waarmee je in beginsel toelaatbaar bent? Informeer dan naar de 21+ toets. Met deze test kun je als je 21 jaar of ouder bent misschien toch worden toegelaten. Naast de algemene toets met Nederlands en Engels krijg je vaak ook één of meerdere vaktoets(en).

Cultuur & Maatschappijja/met extra vak
Economie & Maatschappijja/met extra vak
Natuur & Gezondheidja/met extra vak
Natuur & Techniekja/met extra vak

Als een opleiding een numerus fixus heeft ingesteld, dan laten zij maar een beperkt aantal studenten toe. Middels een selectie wordt bepaald wie er aan de opleiding mag beginnen. Als student moet jij je dan voor 15 januari aanmelden. Gelukkig hebben deze lerarenopleidingen geen numerus fixus. Heb je interesse in een lerarenopleiding in de richting taal, dan dien jij je voor 1 mei aan te melden. Is het een particuliere opleiding? Dan kun jij je vaak nog vlak voor de start in september inschrijven.

Mede vanwege het tekort aan docenten in het voortgezet onderwijs bestaan er taalkundige kopopleidingen. Dit zijn verkorte lerarenopleidingen voor volwassenen die al een hbo-opleiding hebben afgerond en willen gaan lesgeven in hun vak.

Wanneer jij kiest voor één van deze hbo lerarenopleidingen tweedegraads, dan heb je misschien recht op studiefinanciering. Wel moet je dan voldoen aan een aantal voorwaarden.