HBO Voeding en Diëtetiek

HBO Voeding en Diëtetiek

Bij deze studie leer je vooral over voeding. En over voeding is altijd wel iets te doen. Dan weer staat glutenvrij eten onder de aandacht, daarna zijn het de super foods, vegetarische eten, wel of niet proteïne shakes, noem maar op…. Een uitgebalanceerd dieet is niet alleen iets voor topsporters. Ook 'gewone' mensen hebben baat bij een gezond leefpatroon. Diëtisten of voedingsdeskundigen denken na over methoden om mensen gezonder te laten eten en geven hier advies over, waarbij ze letten op duurzaamheid.

Voeding, iets voor jou?

Als je goed kunt samenwerken met partijen in de gezondheidszorg, als je inlevend bent, integer, communicatief, adviserend en probleemoplossend, dan is de hbo studie Voeding & Diëtetiek of Voedingsmiddelentechnologie een passende bachelor opleiding voor jou.


Welke vakken krijg je tijdens de Voeding en Diëtetiek studie?

Wist jij dat er in een pak sinaasappelsap net zoveel suiker zit als cola? Per liter zitten er zo'n 28 suikerklontjes in? Hierdoor is het een stuk gezonder om verse sappen te conserveren. En weet jij dat in flessen Sourcy en Bar-le-Duc gewoon kraanwater zit uit Utrecht!? Naast dat kraanwater veel goedkoper is, zijn de miljoenen plastic waterflesjes een enorme belasting voor het milieu. Binnen de vakken voeding van de gezonde mens, nutrition, food science en voedingsmiddelen krijg je nog meer van dit soort feitjes. Daarnaast bestaat de opleiding uit vakken als epidemiologie, voedingsfysiologie, psychologie, welvaartsziekten en projectmanagement. Omdat je later misschien veel met patiënten gaat werken, wordt je ook getraind in communicatie.

Voeding en Diëtetiek specialisaties

Net als veel andere hbo opleidingen kun jij je binnen Voeding en Diëtetiek specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor nutrition & dietetics, nutrition & health promotion of nutrition & new product management. Daarnaast zijn er diverse minors te volgen, zoals: actieve en gezonde leefstijl, klinische voeding, humane voeding en gezondheid, voedings- en beweegcoach, blessurepreventie en verbeteren van voedingsgedrag.

Wat kun je worden met hbo Voeding en Diëtetiek?

Diëtisten en voedingskundigen kom je overal tegen: in een verpleeghuis, school, huisartspraktijk, ziekenhuis en zelfs bij je favoriete sportploeg. Daarnaast doet de voedingsmiddelindustrie ook vaker een beroep op voedingskundigen. De consument wordt steeds kritischer op wat wordt gegeten en op wat men drinkt.

Versus opleiding Voedingsmiddelentechnologie

De opleiding Voedingsmiddelentechnologie richt zich iets meer op techniek in vergelijking met Voeding en Diëtetiek. Mocht je interesse iets meer in de technische hoek liggen, dan zou ik ook zeker deze opleiding overwegen. Na de opleiding kun je voedingsmiddelen ontwikkelen, processen optimaliseren in de productie en de kwaliteit van producten waarborgen.

In deeltijd studeren

Heb je interesse in de deeltijd opleiding Voeding en Diëtetiek, dan kun je op deze website meer informatie vinden over hbo Voeding en Diëtetiek in deeltijd.

Master in voeding

Deze hbo-bachelor is een prima basis voor het volgen van een vervolgstudie. Er zijn verschillende masters op gebied van voeding. Check wel of de beoogde master je toelaat met een diploma Voeding en Diëtetiek.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding Voeding en Dietetiek



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

← Terug naar Gezondheid

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34579
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Nutrition and Dietetics
In deeltijd of duaal ja, deeltijd

Bij Voeding en Diëtetiek is iedereen welkom en zijn er geen restricties aan je profielkeuze (havo of vwo). Voor vwo'ers gelden bijna dezelfde toelatingseisen, wel zit je met een n&g of n&t het best op je plek. Heb jij een mbo-diploma (niveau 4)? Dan is wiskunde in je pakket een pre. Ook zijn de vakken Nederlands, Engels en biologie belangrijk voor deze op voeding gerichte opleiding. De 21+ test is een pittige toelatingsroute voor mensen die 21 jaar of ouder zijn en geen diploma bezitten waar zij toelaatbaar mee zijn tot een hogeschool. Het examen 21+ bestaat uit Nederlands, Engels en één of meerdere vaktoets(en), waarschijnlijk biologie en/of scheikunde. Het is een lastige route, maar zo kun je misschien toch met de hbo opleiding starten.

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Hogescholen kennen soms een numerus fixus voor bepaalde opleidingen. Er worden aan zo'n opleiding maar enkele studenten toegelaten. Middels een selectie met rangnummers wordt bepaald wie mag starten. Dit moet een overschot aan afgestudeerden zonder baan voorkomen. De Voeding en Diëtetiek opleidingen kennen geen numerus fixus. Bij een publieke school moet jij je dus voor 1 mei aanmelden. Particuliere scholen kennen deze regel niet en hier kun jij je vaak tot 1 september nog aanmelden.

Je hebt recht op studiefinanciering als jij deze hbo opleiding gericht op voeding aan een erkende hogeschool volgt. Om studiefinanciering te ontvangen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.