HBO Milieukunde

HBO Milieukunde

Onze sloten en lucht moeten schoon zijn. Ons drinkwater zuiver. En de leefomgeving veilig. Het zijn allemaal noodzakelijke levensvoorwaarden voor ieder mens. Op dit gebied liggen er nog genoeg uitdagingen om Nederland (en de rest van de wereld) leefbaar te houden. Denk aan het oplossen van afvalstromen, bodemverontreiniging, fijnstof en risico's van olieboringen. Als milieukundige zoek je naar duurzame oplossingen voor deze problemen.

Valt Milieukunde in goede aarde?

Is de hbo-studie Milieukunde iets voor jou? Jazeker, als je geïnteresseerd bent in milieu en mens, als je een bijdrage wilt leveren aan een schonere en gezondere leefomgeving, als je goed bent in exacte vakken en als je van nauwkeurig werken houdt.


Welke vakken krijg je tijdens je Milieukunde studie?

In het eerste jaar oriënteer je je op je toekomstige baan. Bij sommige hogescholen kun je eventueel een gezamenlijke propedeuse volgen met studenten van bijvoorbeeld de hbo-opleidingen Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Daardoor krijg je nét even een bredere kijk op je toekomstige mogelijkheden en eventueel kun je na het eerste jaar nog overstappen naar een van de aanverwante studies. De basis van je studie Milieukunde is vooral bèta. Belangrijke vakken zijn wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. De overige vakken zijn bijvoorbeeld milieukunde, milieutechnologie, milieuzorg en natuur & milieu. Meestal krijg je ook praktijkgerichte zaken, waaronder natuurbeheer en milieuverontreiniging. Je leert veel over klimaatverandering, wereldwijde waterverbruik, bodemverontreiniging, duurzame energie en over het gebruik van plastic in een consumptiemaatschappij. Als tweedejaars kun je je specialiseren in de thema's als water, lucht, energie en aarde. In het derde jaar ga je op stage en in het vierde jaar voer je een afstudeeropdracht uit.

Wat kun je worden met hbo Milieukunde?

Je kunt na de opleiding Milieukunde gaan werken als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening & planologie, controleur of inspecteur bij de (semi) overheid (bijvoorbeeld gemeenten, provincies en waterschappen), maar ook in de private sector of als een zelfstandig adviseur.

In deeltijd?

Heb je interesse in een deeltijdopleiding? Kijk dan op de website over Milieukunde in deeltijd. Geef je graag les? Dan voldoet de opleiding Docent en kennismanager Dienstverlening en producten in deeltijd wellicht volledig aan jouw wensen.

Verder met studeren

Na deze bachelor kun je doorstuderen. Er zijn verschillende masters in aardwetenschappen, milieu en geografie. Bekijk wel of je met een diploma Milieukunde toelaatbaar bent. Met je propedeuse van de Milieukunde-opleiding kun je naar de universiteit voor het volgen van de opleiding Milieu-natuurwetenschappen of Sociale geografie en Planologie.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding Milieukunde



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Hijmen Krijgsman
Ik heb een NG pakket zonder natuurkunde, zou dit een probleem kunnen zijn als ik deze studie ga studeren?

Jean Croes
Wat is de toelatingseisen met wiskunde om deze opleiding te volgen? Moet ik wiskunde A of wiskunde B hebben?

← Terug naar Aarde en Milieu

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34284
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Environmental Sciences
In deeltijd of duaal aanbod nihil
Studeer Food & Business

Studeer Food & Business: dè managementopleiding in de foodsector in Nederland!

Word jij die foodprofessional die nieuwe producten in de markt zet, consumenten bewust maakt van gezonde en duurzame voeding en zorgt voor een goede kwaliteit van voedsel? De hbo-opleiding Food & Business van de HAN is dé studie van de toekomst. Ontdek Food & Business op onze Open Dag in Nijmegen!

Alle havisten met een (e&m), n&g of n&t profielkeuze zijn welkom bij Milieukunde. De e&m-ers dienen hun pakket aan te vullen met scheikunde. Voor vwo'ers gelden dezelfde eisen en ook hier kun je dus het beste kiezen voor n&g of n&t. Heb jij een mbo diploma (niveau 4)? Dan is wiskunde in je pakket vaak een pre. Ook zijn de vakken Nederlands, Engels en biologie belangrijk voor deze milieu opleidingen. Beschik je niet over een diploma waarmee je in beginsel toelaatbaar bent? Informeer dan naar de 21+ toets. Met deze test kun je als je 21 jaar of ouder bent misschien toch worden toegelaten. Het examen 21+ bestaat uit Nederlands, Engels en één of meerdere vaktoets(en); waarschijnlijk biologie en/of scheikunde.

Cultuur & Maatschappijnee
Economie & Maatschappijscheikunde nodig
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Bij enkele hbo opleidingen krijg je te maken met een numerus fixus. Zo'n opleiding laat een beperkte groep studenten toe. Aan de hand van een selectie wordt bepaald wie met de studie mag beginnen. Voor een numerus fixusopleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. Gelukkig heeft de opleiding Milieukunde geen numerus fixus. Heb je interesse in Milieukunde, dan kan jij je nog tot 1 mei aanmelden bij een publieke hogeschool.

Je hebt recht op studiefinanciering als jij Milieukunde aan een erkende hogeschool volgt. Om studiefinanciering te ontvangen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.